6 tips voor een lagere energierekening

 

De energie-rekening is voor veel mensen één van de grootste posten van de vaste lasten. Maar wat nog niet iedereen inziet, is dat je energie-rekening niet gewoon maar een gegeven is. Het is iets waar je zelf invloed op hebt, en ook nog best wel veel. Bij ons thuis duurde het even voordat dat inzicht kwam, maar nu we inmiddels zover zijn, hebben we al flink bespaard op onze energie-rekening. Ik geef hieronder een aantal praktisch tips, waarmee je weer wat grip op je energieverbruik krijgt.

 


1. Stap elk jaar over!

De eerste stap heeft niet eens zoveel te maken met het verbruik zelf reduceren, maar meer met de kosten. Wat veel energiemaatschappijen hebben, is een zogenaamde instapbonus. Dit bedrag ligt in veel gevallen ergens tussen de €100,- en de €300,-. Dit is een bedrag dat je aan het einde van de looptijd terugkrijgt op je jaarrekening. In de praktijk betekent dat dus, dat je maandbedrag wat lager ingesteld kan worden, omdat die korting er aan het einde nog af gaat. Deze instapbonus heeft bij ons de grootste besparing opgeleverd en wij sluiten dan ook nooit meer een meerjarencontract af, maar elk jaar rond april ga ik op zoek naar wat op dat moment de voordeligste optie is.

 

2. Hou je vaste kosten laag

Als wij dan overstappen, let ik vooral heel erg op de vaste kosten die een energieleverancier heeft. Dat zijn kosten met namen als vastrechtkosten of netwerkkosten en die betaal je hoe dan ook elke maand, hoeveel je ook verbruikt. Je hebt er dus compleet geen eigen invloed op. Om die reden, zoek ik altijd een leverancier die lage vaste kosten heeft. Ik neem het dan voor lief als de prijs per m3 een tiende cent duurder is, want ik kan er zelf namelijk wel voor zorgen dan het aantal m3 die ik verbruik laag blijft.

 

3. Zorg dat je weet wat je verbruikt

Als je dan de basis hebt gelegd en daadwerkelijk invloed hebt over het maandbedrag wat je betaalt, is het belangrijk dat je weet hoeveel je verbruikt. Je hebt bepaalde apps die dit voor je bijhouden (zelf gebruik ik de gratis app UMeter), maar je kan ook aan het begin van elke maand je meterstanden noteren in een Excel-bestand. Zorg in ieder geval dat je weet wat je verbruikt. En als je dat weet, kan je daarna gaan zorgen dat dit verbruik lager wordt.

 

4. Kijk naar je eigen gedrag

Ga thuis eens na welke dingen jullie doen, die eigenlijk teveel energie vragen. Vergeet je altijd de tussendeuren dicht te doen? Is er een tochtig kozijn wat voor veel kou zorgt? Douche je altijd erg lang? Staan er lampen/radio’s/tv’s aan in ruimtes waar niemand is? Maak een lijstje van al deze gewoonten en probeer ze te veranderen. Iets simpels als de deur standaard achter je dichtdoen, kan ontzettend veel schelen in je gasverbruik, omdat je cv een stuk minder snel aanslaat. En iets minder vaak douchen, scheelt ook heel erg veel. Heb je gezinsleden? Maak dan afspraken met elkaar hierover. Herinner elkaar hieraan en help zo om de gewoontes te veranderen. Hier thuis heeft het 2 maanden geduurd voordat de kinderen niet meer vergaten de deur achter zich dicht te doen. 2 maanden waarin de zin ‘denk om de deur’ de meest gehoorde zin in huis was. Maar inmiddels zit het erin. En vergeten ze het ook niet meer. Waardoor we nu dus met heel weinig moeite, heel veel energie besparen.

 

5. Zet de verwarming wat lager

De verwarming is één van de grootste posten op je energierekening. Terwijl het eigenlijk helemaal niet nodig is om die altijd erg hoog te hebben staan. Met kleding kan je je temperatuur heel goed reguleren en een extra vestje aandoen in huis, betekent dus dat de verwarming misschien wel een graad lager kan. En volgens het Nibud scheelt het zo’n 7% op je energierekening, als je verwarming 1 graad lager zet. Dat is toch weer mooi meegenomen. Mijn tip: doe het in stapjes! Begin niet midden in de winter, maar begin aan het einde van de zomer. Probeer eens hoe het voelt als je de verwarming 1 of 2 graden lager zet. Het kan even duren voor je eraan gewend bent, maar op den duur weet je niet meer beter. Hier thuis zijn we in 2 jaar tijd van 20,5 graad naar 18 gegaan. En dat was prima te doen, zolang we vestjes, sloffen en lekkere dekens op de bank hebben.

 

6. Kijk eens of je kan investeren in zonnepanelen of isolatie

Deze tip is niet voor iedereen weggelegd, maar de grootste slag in de verlaging van je energiekosten krijg je door eerst te investeren. Zonnepanelen kunnen ontzettend schelen in de kosten en ook isoleren is een gegarandeerde manier om je maandlasten naar beneden te krijgen. Er zijn tegenwoordig overal subsidies en duurzaamheidsleningen te krijgen. Zelf hebben wij 2 jaar geleden zonnepanelen laten leggen, met een duurzaamheidslening. Zoveel panelen, dat we al ons energieverbruik kunnen neutraliseren. Op deze lening betaalden we 1,2% rente, maar het rendement ligt veel hoger. Het kostte ons €21,- per maand voor de lening, maar onze energielasten daalden met €46,- per maand. De duurzaamheidslening hebben we versneld afgelost, waardoor die inmiddels weg is en wij alleen nog maar profiteren van de lagere lasten.

 

Door al deze maatregelen toe te passen, zijn wij in 2 jaar tijd van een energierekening van €138,- per maand gegaan naar een voorschotbedrag van €77,- per maand (en daar krijgen we op terug). En dat voor een ruime 2-1 kap. In de app van mijn huidige energieleverancier kan ik mijn verbruik vergelijken met het gemiddeld, en wij zitten zowel qua gas als elektra (zonder de opbrengst van de panelen) op hetzelfde niveau als een appartement. Toch fijn! En het zijn echt geen grote veranderingen, het zijn gewoon dingen waar je je even bewust van moet worden.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zo regelen wij de financiën

Stap 6: Besparen op verzekeringen

Zo hoog is onze hypotheek momenteel