Besparen op kleding: stap 5 in onze financiële reis

Al een tijdje doen wij er in ons huishouden alles aan om te besparen. Het doel: een financieel vrije toekomst, met een afgelost huis, lage maandlasten en veel vrijheid om te doen wat wij belangrijk vinden. Inmiddels hadden we de energierekening, de woonlasten en de boodschappen aangepakt. En nu was de kleding aan de beurt.

Om ons doel van financieel vrij leven te bereiken, hebben wij aardig wat dingen op de schop gegooid. We zijn anders gaan kijken naar de dingen waar wij geld aan uitgaven. En één van die dingen, was kleding. Nu waren we gelukkig al nooit erg grote kledingkopers, maar toch ging er nog aardig wat geld uit aan kleding elke maand. Een jurkje hier (want het is in de aanbieding!), een legging daar (terwijl ik er thuis al 9 had liggen), een nieuwe broek voor mijn zoon (die er al teveel heeft) of een superleuke rok voor mijn dochter (die alleen maar jurken aan wil en rokjes weigert). Allemaal uitgaven waarvan we achteraf dacht, ‘hadden we dat nou maar niet gedaan’. Dus toen we besloten om onze financiën om te gooien, was kleding één van de dingen die op het lijstje stond om aangepakt te worden.


Duurzaam, maar niet duur
In ons huishouden zijn we erg bezig met duurzaamheid. Niet op het extreme af, maar waar het kan, dragen wij graag ons steentje bij. Zonnepanelen, een moestuin, zo min mogelijk met de auto en veel tweedehands kopen. Dit deden we ook al toen we begonnen met onze financiële reis, maar op de één of andere manier, was kleding nooit op de tweedehands-te-kopen-lijst terecht gekomen. Totdat ik een documentaire zag over de kledingindustrie en hoorde dat dit één van de meest vervuilende industrieën ter wereld is. Dat beeld van bergen afgedankte kleding, zo hoog als een huis, ergens in een derdewereldland, blijft op mijn netvlies staan. En vanaf dat moment bedacht ik, dat ik wat duurzamer met kleding om wil gaan. Maar ja, het moest natuurlijk wel een beetje in onze budgetten passen. Dus de oplossing was simpel: vanaf nu wordt al onze kleding tweedehands.

 

Apps met meer keus dan de winkel
Dus toen moest ik dat plan ook daadwerkelijk gaan uitvoeren. Je begint op de standaard manier: naar een tweedehands winkel in de buurt. Dat ging op zich best goed, maar ik vond niet altijd alles wat ik nodig had. En het aanbod was erg beperkt. Dus toen ben ik online gaan kijken. Daar ging echt een wereld voor mij open! Prachtige merkjurkjes voor mijn dochter, voor nog geen €5,-, hele nette shirts voor mijn zoontje voor €1,50 per stuk of een als-nieuwe winterjas voor mijn dochter, voor €4,-. En de keuze is gigantisch! Als de kinderen nieuwe kleding nodig hebben, ga ik online. Ik maak een lijstje met favorieten en loop die vervolgens door met het kind waar het voor is. Welke vinden ze leuk en welke niet? Ik begon op Marktplaats, wat op zich een hele fijne app is en waar ik flink wat heb gevonden. Maar daarna ontdekte ik Facebook Market, wat over het algemeen iets sneller communiceert. En een paar maand geleden heb ik Vinted ontdekt. Dat is echt een ontzettend leuke app, met veel meer keus dan in de winkel. Daarnaast kan je via Vinted het item meteen kopen, zoals in een webshop. Er is dus geen communicatie met de verkoper voor nodig en je hoeft het niet handmatig over te maken. De verzendkosten zijn daarnaast ook nog eens laag en je kan in bundels kopen. Want het liefst koop ik alles bij dezelfde verkoper, om verzendkosten en milieubelasting van het verzenden te reduceren.

 

Alles tweedehands
Naast sokken, ondergoed, leggings en zwemkleding, koop ik helemaal niks meer nieuw. Ik denk ook beter na over welke kleding ik nodig heb en hoeveel. Want dingen kopen die je niet nodig hebt, is helemaal zonde van het geld en van de impact op onze planeet. Het is inmiddels al wel een jaar geleden dat ik iets echt nieuws heb aangeschaft voor ons gezin, qua kleding. En ik mis niks. Ik hou ontzettend van kleurige jurkjes, dus daar heb ik er flink wat van in de kast hangen. De kinderen dragen wat ze willen en hebben nog steeds soms veel te veel kleding. Ik draag gewoon wat ik mooi vind, alleen dan met een beter gevoel, omdat ik weet dat het de aarde en mijn portemonnee wat minder heeft gekost.


Reacties

  1. Ik heb dit jaar een bespaarjaar, dat houdt in dat ik niets koop in de categorie kleding, schoenen en accessoires. Helaas heb ik schoenen 'moeten' kopen vanwege steunzolen die ik kreeg aangemeten, maar verder doe ik in zo'n jaar met wat ik heb én zorg ik dat ik alles ook een paar keer draag. Zo kom ik er steeds meer achter wat voor een garderobe bij mij past/hoort en heb ik in de jaren dat ik wel uitgeef steeds minder impulsaakopen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik koop ook óf tweedehands óf soms nieuw in de uitverkoop. Zo heb ik nieuwe jurken voor 9 euro per stuk kunnen kopen. Ik draag graag jurken. Ben ik met 1 kledingstuk goed gekleed. Feestkleding voor een bruiloft kocht ik ook. Omdat ik dat verder niet draag, kon ik het weer voor ongeveer hetzelfde bedrag verkopen. Online is verschrikkelijk veel te koop als je op tijd begint met zoeken. Ook schoenen. Joske

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Stap 6: Besparen op verzekeringen

Zo regelen wij de financiën

Zo hoog is onze hypotheek momenteel