De money-mindset

Het klinkt heel zweverig, 'money-mindset'. Maar het is eigenlijk niks anders dan hoe je tegen geld aankijkt. Hoe zie je geld, hoe ga je ermee om, dat is je money-mindset. Een money-mindset is naar mijn idee het allerbelangrijkste om onder de loep te nemen, als je wilt gaan besparen. Want hoe krijg je je money-mindset zo dat het je helpt met besparen? En welke money-mindset helpt er nou bij het besparen?Mijn persoonlijke verhaal

Mijn money-mindset is de afgelopen 2 jaar ontzettend veranderd. Ik ben opgegroeid in een gezin waar meer dan voldoende geld was. Van mezelf was ik best zuinig, maar ik leerde toch dat een gemiddeld paar schoenen nooit minder dan €100,- kost. En dat elk jaar op wintersport gaan erbij hoort. En toen ging ik op mezelf wonen… Ik ben me kapot geschrokken van alleen al de gas/licht rekening, de eerste keer dat ik deze kreeg. Ik had me nooit gerealiseerd dat ik €152,- per maand moest betalen, puur om licht en warmte te hebben. Vaste lasten leken ineens ontzettend hoog, in mijn ogen. Dat had ik me nooit gerealiseerd. Maar ondanks dat, was ik nog steeds best makkelijk in geld uitgeven. Gelukkig had ik wel toen al een aversie tegen leningen, dus ik heb nooit meer geld uitgegeven dan dat er binnen kwam, maar dan nog bleef er vrij weinig over.

Toen mijn man en ik samen gingen wonen, hebben we wel hier en daar wat geprobeerd te bezuinigen. Ik kwam er langzaam achter dat ze bij de Scapino ook prima schoenen hebben, waar je geen fortuin voor uit hoeft te geven. En dat een jas van €40,- echt niet betekent dat het een hele slechte kwaliteit is. Zoals ik al zei, mijn beeld was niet heel realistisch…

En toen besloten we 2 jaar geleden het roer om te gooien. Ons nieuwe doel werd zo min mogelijk uitgeven en zoveel mogelijk sparen en aflossen. Dat doel hielp ons heel erg, omdat het een hele praktische richtlijn gaf. Langzaamaan begon mijn money-mindset te veranderen. Waar ik vroeger blij werd van geld uitgeven, had het nu altijd toch een wat nare bijsmaak. Elke uitgave die ik deed, bracht me namelijk verder van het doel dat ik voor mezelf gesteld had. En dat wilde ik niet. Daarom ging ik heel goed kijken naar elke uitgave die ik deed. Ik werd me veel bewuster van het feit dat het koopgeluk puur en alleen wordt veroorzaakt door een stofje in je hersenen. Niet omdat je nou per se zo blij bent met wat je koopt, maar omdat het een soort korte high geeft. Als je dat van jezelf weet, is het heel makkelijk om het koopgeluk te relativeren.Hoe verander je je money-mindset?

Ik ben natuurlijk geen expert, maar ik kan wel vanuit persoonlijke ervaring een aantal tips geven hoe je je kijk op geld kan veranderen:

1) Maak van besparen een sport. 
Hou een wedstrijd met jezelf om zoveel mogelijk te sparen. Op die manier blijft het leuk. Het kan namelijk altijd beter en dus blijf je jezelf uitdagen.

2) Vraag je bij alles wat je in je mandje gooit af ‘wil ik dit écht hebben?’. En spreek met jezelf af dat je het terug legt, nog een rondje door de winkel loopt en het weer pakt als je het na dat rondje nog echt graag wil hebben.

3) Creëer kunstmatige schaarste voor jezelf. Zorg dat er zo min mogelijk geld op je lopende rekening staat. Sluis zoveel mogelijk door naar een spaarrekening, zodat het niet direct beschikbaar is. Elke keer als je op je rekening kijkt en je ziet dat je nog maar €21,- hebt, krijg je toch onbewust een prikkel om zuiniger aan te doen.

4) Hou altijd je doel in je hoofd. Wat dat ook is. Is het een mooie vakantie? Is het een afbetaald huis? Maak er een leuk plaatje van en bewaar dit in je portemonnee of hang het boven je bed. Op die manier wordt je continue herinnerd aan waar je het voor doet.

5) Wees blij met elke kleine vooruitgang. In het begin zul je geheid een paar keer de mist ingaan. Maar dat is niet erg. Kijk naar wat je wél hebt bespaard. Kijk naar de keren dat het je wél gelukt is om dat leuke paar schoenen te weerstaan.

Als je op den duur dingen kopen gaat zien als iets dat je doet als je iets nodig hebt, ben je al een heel eind. Kopen om het kopen doe je dan niet meer en, heel eerlijk, dat is waar heel veel geld aan verspild wordt. En dit betekent ook niet dat je nooit meer geld uit mag geven. Het leuke is, dat je zelf het doel zet. Jíj bepaalt waar je wel en geen geld aan uit wilt geven. Als jij uit eten gaan hartstikke leuk vindt, zijn dat voor jou nuttige uitgaven. Waar het om gaat is dat je kijkt wat je belangrijk vindt en ervoor gaat zorgen dat dat prioriteit krijgt. Zo verander je je money-mindset in iets waar jij echt blij van wordt.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stap 6: Besparen op verzekeringen

Zo regelen wij de financiën

Zo hoog is onze hypotheek momenteel