Het doel: onze hypotheek versneld aflossen

 In mijn blogs neem ik jullie mee in het avontuur dat mijn man en ik in 2019 zijn aangegaan. We hebben onze financiën compleet anders ingedeeld, met als doel om meer vrijheid te krijgen in ons leven. Een groot onderdeel van deze vrijheid, is het versneld aflossen van onze hypotheek. Waarom we dat doen en hoe, dat vertel ik je in deze blog.


Mijn man en ik wonen sinds 2017 in een mooie twee-onder-één-kap in een groot dorp in het noorden van het land, met onze 2 kinderen. Toen we dit huis kochten, zijn we naar de hypotheekadviseur gegaan, met de vraag 'wat kunnen wij lenen?'. In die tijd wilden we nog vooral weten wat we maximaal konden lenen, net zoals de meeste mensen. Wij kregen een bedrag te horen en gingen op zoek naar een huis. Nu hadden we het geluk dat ons huis niet zo heel duur was, omdat er nog aardig wat in opgeknapt moest worden. Gelukkig is mijn man erg handig, dus dat konden we wel zelf.
Onze hypotheek was voor ons dus prima te betalen. We betaalden toen €622,- in de maand. Een mooi, schappelijk bedrag, zou je denken. Maar toen we daar eens dieper in gingen duiken, bleek dik €400,- daarvan rente te zijn. Elke maand betaalden wij dus dik €400,- alleen voor het hebben van een hypotheek! Puur voor het feit dat we dat geld mochten lenen. Toen we dat zagen, kwam ik vrij snel tot de conclusie, dat ik dat niet wilde. Ik wilde geen €4800,- per jaar betalen aan de bank, puur voor het mogen gebruiken van dat geld. En ik wilde ook niet dat de bank de eigenaar was van ons huis. Ik wilde het zelf en wel zo snel mogelijk.

En dus besloten we in 2019 dat we gingen beginnen met aflossen. Elke maand zoveel mogelijk. Wij mogen per jaar €14.250,- per leningdeel (we hebben er 2) aflossen en ons doel was dan ook om elk jaar minstens op 1 leningdeel maximaal af te lossen. En dus begonnen we, eerst met een aflossing van €1000,-. En dat was leuk! Je krijgt dan namelijk meteen een brief van je bank, met de mededeling dat je maandbedrag omlaag gaat. Je ziet dus je financiële ruimte toenemen met elke aflossing.


Nu hoor ik mensen denken: ja, maar je krijgt toch gratis geld van de overheid als hypotheekrenteaftrek. Waarom zou je daar niet maximaal van profiteren? Nou, dat is heel simpel: je krijgt geen 100% van de rente vergoed door de overheid. Je krijgt een aftrek, die in het gunstigste geval eens 43% is. Wat betekent dat je 57% nog steeds zelf betaalt. Terwijl, als ik aflos, ik 0% rente meer betaal. En dus werd dat ons plan. Zo snel mogelijk van de hypotheek af zijn.

Inmiddels zijn we 2 jaar verder en deze maand kregen we de mededeling van de bank dat ons nieuwe maandbedrag €461,- per maand is. Dat betekent dat we in die tijd onze maandelijkse hypotheeklasten hebben laten dalen met €161,-. En dat dus elke maand! Het mooie is, dat dit verschil elke maand naar onze aflossing gaat. We doen dan net alsof het maandbedrag niet gedaald is. Elke keer dat het maandbedrag met €4,- daalt, gooien we het aflossingsbedrag met €4,- omhoog. Op die manier wen je niet aan de grotere financiële ruimte en is de verleiding om het geld uit te geven er ook niet.

Maar dan natuurlijk de vraag: hoe dan? Nou, dat was puur een kwestie van andere keuzes maken. Elke keer als ik in de winkel sta en iets wil kopen, vraag ik mij af hoeveel me dat waard is. Heb ik liever nog een jurkje of heb ik liever op termijn financiële vrijheid? Hebben we liever gemak en stappen we niet over, of kiezen we een andere zorgverzekeraar die €30,- in de maand scheelt? Koop ik liever waar ik zin in heb in de supermarkt, of hou ik me aan mijn lijstje zodat ik geld over heb aan het einde van de maand? Dat soort keuzes maak je dag in, dag uit. En wij zien inmiddels het grotere doel als veel belangrijker dan het kleinere geluk. Want, zoals ik altijd tegen mijn zoontje zeg: 'Je wordt alleen maar gelukkig van iets nieuws kopen, omdat je hersenen dan even kort een fijnvoelend stofje aanmaken. Dat stofje gaat weer weg, het geluksgevoel gaat in de meeste gevallen weer weg, maar je geld is dan dus ook weg'. Dus als je bij elke uitgave eerst even denkt 'maakt mij dit op lange termijn ook gelukkig?', scheelt dat al ontzettend veel in je uitgaven. En dat betekent ook niet dat je niks meer uitgeeft, maar dat je alleen nog geld uitgeeft aan dingen waar je écht gelukkig van wordt.


In mijn volgende blogs neem ik jullie stap voor stap mee in wat wij hebben gedaan om onze financiën anders in te delen. Hierdoor konden we flink aflossen op onze hypotheek en komen we steeds dichter bij een financieel vrij leven.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stap 6: Besparen op verzekeringen

Zo regelen wij de financiën

Zo hoog is onze hypotheek momenteel