Onze financiële reis, stap 2: De energierekening

 Toen wij begonnen met ons bespaaravontuur, waren we het over 1 ding al heel snel eens: we wilden wat doen aan onze energiekosten. En dan niet eens alleen voor de kosten, maar ook vanuit een milieu-oogpunt. Na 2 jaar zijn onze kosten aardig gedrukt. Hoe? Dat lees je hier.

De begin-situatie
Onze energie-rekening is nooit extreem hoog geweest, omdat we altijd vrij moderne huizen hebben gehad met redelijke isolering. Maar dan nog waren we elke maand zo’n €152,- kwijt voor gas en energie. We waren met 2 volwassenen en 2 kleine kinderen, we douchten elke dag, hadden de verwarming op 19,5 of 20 staan en waren niet zo heel goed in het dichtdoen van deuren. Er waren dus best een aantal punten om aan te werken.Zonnepanelen
We besloten als eerste ons maar eens te gaan verdiepen in zonnepanelen. Want wat kostte dat nou precies? In die tijd was er vanuit het Rijk net de mogelijkheid geopend om je in te schrijven voor een duurzaamheidslening. Een kleine lening, waar je 1,6% rente over betaalde. Wij begonnen eens te rekenen. Wat leveren zonnepanelen ons op? En wat kost het ons in de maand aan rente? De kosten voor de lening vielen in het niet bij de kostenbesparing op energie die we zouden behalen. Met 13 zonnepanelen zou ons maandbedrag met €62,- verlaagd kunnen worden, terwijl het ons €21,- in de maand kostte voor de lening. Minder, als we hem sneller aflosten. Kortom: wij waren om.

Aanpassing levensstijl
Nou, dus toen hadden we zonnepanelen. Zoveel dat we quite zouden spelen en dus geen energiekosten zouden betalen. Mooi, dat was afgevinkt. Dan konden we nu naar ons gasverbruik gaan kijken. Dat was iets lastiger op te lossen, want minder gas verbruiken, kon alleen maar als we onze levensstijl zouden aanpassen. We begonnen heel simpel: de verwarming ging een halve graad lager. Dus niet op 19,5, maar op 19. Dat was eventjes wennen, maar na een week of 3, voelden we het niet meer. Inmiddels (2 jaar later) staat de verwarming nog maar op 18 graden en ook dat vinden we nu behaaglijk warm. De eerste weken was het even aanpassen, maar met een extra vestje was dat prima te doen. Daarna waren we er aan gewend.

Een andere aanpassing moest eigenlijk noodgedwongen gemaakt worden, want onze dochter had heftige eczeem en mocht niet vaker dan 1x per week onder de douche of in bad. Ook onze zoon en ikzelf zijn minder gaan douchen, want ik zag dat mijn dochter net zo schoon werd van een washandje als van douchen. Dat scheelde dus al 6 douchebeurten per week. En dat scheelde ook heel veel in onze droge huid, want ook wij hadden daar wel wat last van.

Het laatste wat we hebben ingevoerd, is het dichtdoen van alle woonkamerdeuren. 2 maand lang was de meest gehoorde zin hier in huis ‘denk om de deur!’. Na 2 maanden hadden ook de kinderen het in hun systeem zitten en is het een stuk minder tochtig bij ons in huis. En daardoor slaat de verwarming een stuk minder vaak aan.

Overstappen
Iets anders dat wij doen, is elk jaar overstappen van energieleverancier. De meeste leveranciers bieden namelijk een welkomstkorting voor nieuwe klanten. Vaak is die ergens tussen de €100,- en de €250,-. Deze korting krijg je op je jaarrekening. Als je dus een jaar klant blijft, wordt die korting verrekend. Wij stappen dus vaak over na 1 jaar en 1 dag. Dit scheelt aanzienlijk en het is voor ons ook weer even een moment om alles bij langs te gaan en te kijken of we ergens ook nog qua tarieven lager kunnen zitten. Hoewel die tarief-verschillen vaak zo klein zijn, dat ze voor ons lage verbruik vrij weinig verschil maken.

Het eindresultaat
Inmiddels zijn onze energiekosten inderdaad drastisch lager geworden. We betalen nu een voorschot van €77,- per maand. Zoals het nu lijkt, krijgen we daar nog wat op terug en er wordt ook nog eens een welkomstbonus van zo’n €175,- verrekend aan het einde van ons contract. En op dat moment, stappen wij weer mooi over. Zodat we ook dan weer zo goedkoop mogelijk uit zijn.

Natuurlijk zijn er ook nog heel veel mogelijkheden om ons huis aan te passen, om nóg minder uit te geven aan energie, maar dat is een plan voor in de toekomst. Het isoleren van de vloer en de spouwmuren staat hoog op ons verlanglijstje en zelf denk ik nog wel eens aan een groen dak op onze garage. Nog genoeg te doen dus, om nog zuiniger om te gaan met energie.

Reacties

 1. Leuk blog.
  Ik snap nooit dat mensen zoveel kunnen besparen door zonnepanelen. Onze energierekening bestaat uit 22 euro elektriciteit en 65 euro gas. Zonnepanelen plaatsen om ons verbruik te dekken kost netto ruim 3000 euro incl installatie. Dan komt de winst pas na 11,5 jaar. Terwijl we het geld nu slecht kunnen missen. Zou ik ervoor moeten lenen dan is de terugverdien tijd nog langer. Bovendien ligt ons dak pal op het westen. En wat betaal je aan onderhoud en vervanging van de omvormer na 10-15 jaar?
  Je schrijft: "Met 13 zonnepanelen zou ons maandbedrag met €62,- verlaagd kunnen worden, terwijl het ons €21,- in de maand kostte voor de lening". Hoeveel stroom gebruikten jullie dan wel niet? Wat kostten dan jullie zonnepanelen? Ik kan die berekening niet zo goed meemaken.

  Besparen daarentegen doen we al lange tijd. Elk jaar wordt het energie bedrag bij ons nog lager gelukkig. Omdat we elke keer weer nieuwe manieren inzetten om te bezuinigen. Afgelopen winter hebben we de enige ruimte die we verwarmen verkleind. Verwarmen nu alleen de voorkamer en soms de badkamer. De overstapbonus wordt ook benut.
  Groetjes Joske

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Joske,

   Ik denk dat het heel verschillend is per huishouden. Wij verbruikten (en nu nog steeds) zo'n 3100 kWh per jaar. Dat kostte ons ongeveer €740,- per jaar. Nu leveren onze zonnepanelen zoveel op, dus we betalen €0,- aan elektra-verbruik, krijgen zelfs wat terug. Ons voordeel is wel dat ons dak pal op het zuiden ligt, zonder schaduw van hoge bomen of andere huizen. Dus een hele gunstige positie om panelen te plaatsen.

   De lening was zo'n €3500,- tegen een rente van 1,6%. Die €21,- die we betaalden, was inclusief aflossing.

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Zo regelen wij de financiën

Update: Het roer om!

Zo hoog is onze hypotheek momenteel