Onze financiële reis, stap 3: indeling van de bankrekeningen

Tijdens ons avontuur om de kosten zoveel mogelijk te verlagen in ons huishouden, kwamen we erachter dat het indelen van ons financiële systeem hierbij heel erg belangrijk is! Door wat simpele stappen, besparen we nu ontzettend veel geld.

Voor wij begonnen aan het bespaar-avontuur, hadden wij de financiën vrij gemiddeld ingedeeld. Een lopende rekening waar de vaste lasten vanaf gingen, een gezamenlijke rekening waar (op papier) de boodschappen van betaald moesten worden en een spaarrekening. Tot zover niks geks. Maar dit had wel als gevolg dat er op de lopende rekening altijd heel veel stond. Allemaal makkelijk bereikbaar en met 1 swipe van je pinpas uit te geven. En als er veel op staat, denk je niet na over wat er allemaal nog af moet. Gevolg: aan het einde van de maand was het op (of zelfs meer dan op, dan moest er geld bij vanaf de spaarrekening). We besloten dat het tijd was om dit om te gooien.



Maar ja, hoe doe je dat? En wat werkt er nou goed? Hieronder neem ik jullie mee in de keuzes die wij gemaakt hebben en waarom we die keuzes gemaakt hebben. Of dit voor jou ook zo werkt, is natuurlijk helemaal niet gezegd, maar voor ons werkt dit perfect.

Wij hebben de volgende keuzes gemaakt:

1) De lopende rekening is vanaf nu alleen nog voor de vaste lasten. We brengen het bedrag op die lopende rekening aan het begin van de maand dus terug naar het exacte bedrag dat we nodig hebben voor de vaste lasten. Aan het einde van de maand is deze dus leeg.

2) We hebben een spaarrekening gekoppeld aan de lopende rekening. Dit is onze ‘niet-vaste-lasten-rekening’. In de praktijk werkt het zo dat, elke keer dat we in de winkel staan (op de supermarkt na, want dat gaat van een aparte rekening) we eerst geld vanaf de spaarrekening door moeten sluizen naar de lopende rekening, voordat we kunnen betalen. Dat geld staat wel meteen op de lopende rekening, maar het is toch een extra handeling. Als ik iets ga kopen, sluis ik van tevoren dat bedrag naar de lopende rekening, waardoor ik ook minder in de verleiding kom om extra, onnodige dingen te kopen. En op die manier is het ook meteen heel duidelijk wat we die maand nog kunnen uitgeven aan leuke dingen doen.

3) We hebben een aantal extra spaarrekeningen aangemaakt. Bijvoorbeeld voor de vakantie, voor het extra aflossen op de hypotheek of voor de auto. Door per doel een potje te maken, is het veel makkelijker om te kijken hoeveel je nog moet sparen.

4) Zodra het salaris wordt gestort, gaat er een vast bedrag naar elke spaarrekening. Dat doen we dus niet pas aan het einde van de maand, maar aan het begin. Op die manier weten we zeker dat er hoe dan ook gespaard wordt. Plus, dit brengt het vrij te besteden bedrag naar beneden, waardoor we automatisch minder uitgeven.

5) We gebruiken nu daadwerkelijk onze boodschappenrekening. Elke maand wordt er op een vast moment €325,- opgestort. Daar moeten we het van doen, alle boodschappen. Ook hier geldt weer het principe: er staat maar een beperkt bedrag op en daardoor denken we veel beter na over waar we geld aan uitgeven.

Door dit systeem, hebben we veel betere grip op onze uitgaven. We weten precies hoeveel geld we nog kunnen besteden, waardoor het geld nooit op is, terwijl er nog één van de vaste lasten af moet. Onze spaarrekeningen groeien als kool tegenwoordig en het komt bijna nooit meer voor dat we iets moeten terugboeken vanaf de spaarrekening, voor een uitgave die maand. Kortom: dit heeft ons ontzettend geholpen bij het (be)sparen!


Reacties

Populaire posts van deze blog

Zo regelen wij de financiën

Stap 6: Besparen op verzekeringen

Zo hoog is onze hypotheek momenteel