Onze financiële reis, stap 4: Besparen op de boodschappen

Al een tijdje doen wij er in ons huishouden alles aan om te besparen. Het doel: een financieel vrije toekomst, met een afgelost huis, lage maandlasten en veel vrijheid om te doen wat wij belangrijk vinden. Als gezin van 4 was bij ons de post boodschappen altijd een erg grote. Tot we besloten om het roer om te gooien. Lees hoe wij van €120,- per week aan boodschappen naar slechts €75,- zijn gegaan.

Budget
Het meest succesvolle woord dat wij hebben ingevoerd in ons besparingsavontuur is 'budget'. Een maximum dat we uit mogen geven een aan bepaalde post over een bepaalde periode. Het eerste budget dat we maakten, was dat voor de boodschappen. Boodschappenkosten liepen bij ons de spuigaten uit. We hadden geen overzicht, gooiden elke week de halve koelkast weg omdat het verse spul bedorven was en we maakten ook eigenlijk geen lijstje. Dat verandere toen wij een budget hebben ingesteld. Het maximale dat we tegenwoordig uit mogen geven aan boodschappen, is €75,- per week (of €325,- per maand). Door dit budget, ging ik veel bewuster boodschappen doen. Aparte rekening 
Maar dit budget kon natuurlijk het beste gehandhaafd worden, als er ook daadwerkelijk maar een beperkt bedrag stond op de rekening. Dit is de reden dat we een aparte boodschappenrekening hebben gemaakt. Elke maand wordt er €325,- naar deze rekening gestort. En daarvan betalen we alle boodschappen. Het fijne hieraan is dat boodschappen eigenlijk een soort vaste lasten zijn geworden. We sluizen €325,- van het salaris weg en dat zijn onze 'kosten'. Mochten we een maand iets overhouden op deze rekening (wat eigenlijk elke maand wel zo is), dan gaat dat direct naar de spaarrekening. Elke maand beginnen we dus weer met diezelfde €325,-. 


Rekenmachine 
Het fijne aan dit systeem, is dat het een soort schaarste creeërt. Je ziet maar een bepaald bedrag in je budget staan en je ziet die bovengrens van €75,- per week steeds dichterbij kruipen. Dan denk je dus 4x na voordat je die extra chocoladereep of dat fijne toetje koopt. Ik loop tegenwoordig met een lijstje en de rekenmachine op mijn telefoon in de hand door de supermarkt. Zo weet ik exact (bij gebrek aan zelfscan in sommige winkels) wat ik inmiddels in mijn mandje heb liggen en wat ik er wel of niet nog bij kan doen. Ik koop groente en vlees die in de aanbieding zijn en bekijk thuis wel wat ik er van maak. Werken met recepten doen we eigenlijk nooit. Elke avond trek ik of mijn man de koelkast open, kijken we wat er is en bedenken daarvan wat we gaan maken. Dit zorgt niet alleen voor lage kosten, maar ook nog eens voor erg veel creativiteit in het koken.


Inclusief koopzegels
Door dit systeem eten we ook erg gevarieerd. Elke week is er wel iets anders in de aanbieding, dus dat koop ik dan. Op zondagavond check ik de apps van 3 supermarkten waar ik heen ga, om te kijken wat de aanbiedingen zijn. Daarvan maak ik een lijstje. Op donderdag doe ik de weekboodschappen. Dan pak ik mijn aanbiedingenlijstje erbij en loop de keuken door om te kijken wat we nodig hebben. De aanbiedingen vul ik aan met andere dingen. Maar op mijn lijstje staat bijvoorbeeld nooit 'spinazie, paksoi, witlof, wortels', maar 'groente voor 7 dagen'. In de winkel kijk ik dan hoe ik dat op de meest voordelige manier kan invullen (zodat het ook een beetje lekker en gezond is, natuurlijk). Ook kijk ik naar de spaarprogramma's die de supermarkten hebben. De Lidl en de Jumbo hebben een extra's-programma, waar je spaart voor punten of kortingscoupons krijgt. Deze ga ik ook altijd even bij langs. We merken ook dat we steeds de grenzen voor onszelf verleggen. Eerder was het budget €75,- per week, zo simpel was het. Maar op den duur zijn we koopzegels gaan sparen. Ik weigerde om het maandbedrag te verhogen, dus die koopzegels moesten binnen die €75,- passen. Op die manier is het een soort spelletje geworden en dat houdt het leuk.


Mis je het niet?
Voor ons werkt dit systeem perfect. We houden veel geld over, doen bewust boodschappen en eten gezonder. Want chocola, snoepjes en wijn zijn best duur ;-). Vaak krijg ik de vraag, of ik niet het gevoel heb dat ik iets mis. Gewoon kopen waar ik zin in heb. Want dat kan met ons inkomen toch gewoon? Maar dat is het hem nou juist: ik vind geld uitgeven zonder er over na te denken helemaal niet fijn meer. Ik voel me ontzettend fijn en verantwoordelijk als ik weer eens de complete weekboodschappen voor €60,- heb weten te halen. Wetend dat ook nog alles gezond is en op is na een week. We hebben dus geen verspilling meer en al het geld dat we over houden gaat naar iets wat echt belangrijk voor ons is. Of dat nou een aflossing op onze hypotheek is, of een spaarrekening voor een vakantie die we graag willen beleven. En dat voelt veel fijner dan de korte kick van het doelloos uitgeven van geld.

Reacties

  1. In huize Stella Is Zuinig hebben we geen budget voor boodschappen, maar we geven wel maandelijks gemiddeld hetzelfde bedrag uit. Bij ons komt dat doordat ik wekelijks online boodschappen bestel aan de hand van een afvinklijst met al onze vaste spullen. Daarnaast plan ik het weekmenu en koop ik alleen de dingen die daarvoor nodig zijn. Van impulsaankopen is dan geen sprake en ook komt er nooit een extra reep of lekker toetje in de (digitale) mand. Voor sommige boodschappen gaan we nog wel naar de winkel, en dan altijd met een lijstje. Ik loop ook nooit meer alle schappen langs maar ga recht op mijn doel af. Bij ons daardoor ook geen verspilling en we zijn heel goed in restverwerking.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Stap 6: Besparen op verzekeringen

Zo regelen wij de financiën

Zo hoog is onze hypotheek momenteel