Stap 6: Besparen op verzekeringen

Al een tijdje doen wij er in ons huishouden alles aan om te besparen. Het doel: een financieel vrije toekomst, met een afgelost huis, lage maandlasten en veel vrijheid om te doen wat wij belangrijk vinden. Inmiddels hadden we de energierekening, de woonlasten, de boodschappen en onze kleding-uitgaven aangepakt. Maar er was één ding waar ook nog flink op bespaard kon worden, maar waar we een hele tijd tegenaan gehikt hebben. En dat zijn de verzekeringen. Maar aangezien er op alle andere punten vrij weinig meer te halen viel, qua besparingen, heb ik mezelf gedwongen om daar nu naar te gaan kijken.

Onze relatie met verzekeringen was een beetje één van haat/liefde. We waren best goed verzekerd, maar we claimden bijna nooit wat. Nog steeds niet. Simpelweg omdat we de meeste dingen gewoon prima zelf kunnen dragen en er gewoon niet aan denken om een tv, die de kinderen hebben omgegooid, te claimen bij de verzekering. Maar toch hebben we het nooit durven omgooien. Want ‘stel nou dat’. Nu is dat natuurlijk het hele idee van een verzekering, dat je een vangnet hebt in geval van nood. Maar ja, wij hebben best wel wat spaargeld, dus we begonnen onszelf steeds vaker af te vragen, of we nog wel zoveel wilden betalen voor dit, ietwat overbodige, vangnet.
De zorgverzekering
En dus hebben we, in december 2018, de stoute schoenen aangetrokken en zijn we heel voorzichtig begonnen, met alleen de zorgverzekeringen. We hadden al jaren hooguit €50,- van ons eigen risico verbruikt en we waren eigenlijk nooit ziek. Daarnaast: mocht er wel iets gebeuren, dan konden we die €500,- extra eigen risico ook wel zelf betalen. Ook hebben we de tandarts-verzekeringen eruit gegooid. Wij gaan eens in de 1,5 jaar naar de tandarts, waarna ons altijd verteld wordt dat we niks hebben. Ik heb ik mijn hele leven nog nooit een gaatje gehad, maar ik betaalde wel flink voor een tandarts-verzekering die 50% van de rekening dekt. Dat was welgeteld €48,-, elke 1,5 jaar. Dat konden we zelf ook wel dragen, leek ons.

En dus zijn we begonnen. Wel eerst heel klein, namelijk met het maximaliseren van het eigen risico op alleen mijn zorgverzekering en het eruit gooien van onze tandarts-verzekering. Dat scheelde zo’n €73,- per maand. En daar hield het toen ook mee op, we waren nog aardig voorzichtig. Maar het bleek een hele goede keuze te zijn. We hebben over 2019 zo’n €500,- aan premie bespaard en we hadden geen extra zorgkosten. Dus in december vorig jaar, 2019, hebben we ook het eigen risico van mijn man op maximaal gezet. En tot nu toe hebben we ook nog geen 10% van ons eigen risico verbruikt, ondanks wat doktersbezoekjes. Het is dus wat ons betreft een blijvertje, want zelfs al zouden we volgend jaar allebei ons volledige eigen risico nodig hebben, dan nog hebben we over de afgelopen paar jaar honderden euro’s bespaard.

Iets anders waar ik in december 2019 mee ben begonnen, is de zorgverzekering in 1x betalen, voor het hele jaar. Dat scheelde bij mijn huidige verzekering 2% aan premie. Dat was zo’n €21,-, maar wie het kleine niet eert… Voor komend jaar heb ik inmiddels zoveel opzij gezet, dat ik zowel de zorgverzekering van mijzelf, als van mijn man, in 1x kan betalen. Dat scheelt op de maandlasten weer zo’n 2x €87,- (waarschijnlijk meer, aangezien de verwachting is dat de premies stijgen). Dit is natuurlijk puur psychologisch, want we betalen natuurlijk hoe dan ook. Maar het feit dat het niet meer maandelijks wordt afgeschreven, vinden we erg fijn.

 

De woonverzekeringen
We zaten er dus lekker in, in de bespaar-flow. En inmiddels waren we gewend aan wat risico lopen en vonden we dat een stuk minder spannend. Maar ondertussen betaalden we nog wel €59,- per maand voor een aantal woonverzekeringen, een WA-verzekering en een doorlopende reisverzekering. Met 0% eigen risico. Hiervan hebben we nog wel eens gebruik gemaakt toen de kinderen kleiner waren. Het was handig dat het vervangen van het laminaat gedekt was, nadat mijn toenmalig peuter het wilde ‘dweilen’ en er 10 emmers water overheen gegooid waren. Of toen het raam kapot ging doordat een kleuter de deur in een driftbui te hard dichtgooide. Maar inmiddels zijn de kinderen ouder en zijn dit soort ongelukjes een heel stuk minder waarschijnlijk. Maar toch betaalden we nog dezelfde premie. Dat ging knagen en uiteindelijk heb ik 4 maand geleden de stoute schoenen aangetrokken en ben overgestapt. Alle verzekeringen lopen nu bij een partij waar we €500,- eigen risico hebben (behalve in geval van schade bij anderen, door je kind, heel handig!), en waar we €32,- premie per maand betalen. Dat scheelt toch weer flink!

 

Verzekeren wat je niet zelf kunt dragen
Inmiddels zijn we dus vrij weinig geld kwijt aan verzekeringen. Sommige verzekeringen hebben we ook niet. Een uitvaart-verzekering vinden wij bijvoorbeeld helemaal niet nodig. Mocht één van ons overlijden, dan is er wel ergens een spaarpotje waarvan we een uitvaart kunnen betalen. Ook telefoonverzekeringen doen we niet aan. Ons motto is nu: kunnen we het risico zelf dragen? Dan verzekeren we het niet. Dat betekent dat we vooral heel erg kritisch kijken naar de omstandigheden, voordat we een verzekering afsluiten. Het betekent ook, dat we elk jaar onze verzekeringen nalopen. Gewoon om te kijken of alles nog is, zoals we het willen. En als er dan hier en daar wat bespaard kan worden, doen we dat natuurlijk graag.

Reacties

 1. Het is niet voor iedereen mogelijk om een hoger eigen risico te nemen op de zorgverzekering. Als het inkomen dan laag is, kun je kiezen om alleen een basisverzekering te nemen. Er is dan geen vergoeding voor bijv tandarts of fysio ed. Terwijl mensen die juist meer gezondheids problemen hebben vaak een laag inkomen hebben. Zij betalen vaak ook al alle eigen risico. Zo vind ik het kiezen voor een hoog eigen risico niet zo sociaal

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is absoluut waar, dat dit niet voor iedereen een optie is. Daarom zou ik het ook niet als tip geven aan iedereen. Maar dit is een persoonlijke beschrijving van de keuzes die wij gemaakt hebben. En voor ons was dit een hele logische keuze. En juist wel sociaal: wij kunnen het missen, dus wij betalen het zelf, in plaats van dat we het systeem laten betalen. Ons systeem van verzekeringen betalen we met z'n allen en doordat mensen die het kunnen betalen het systeem niet onnodig belasten, gaan de premies ook niet onnodig omhoog.

   Verwijderen
 2. Ik snap goed dat je let op de kosten. Maar let je ook op de impact van wat er met je premie gebeurt? Ik kijk bij dit soort zaken zelf naar de eerlijke geldwijzer en de eerlijke verzekeringswijzer. Zo weet ik zeker dat mijn premiegeld belegd wordt in dingen waar ik zelf achter sta. Nu ben ik goed en duurzaam verzekerd! En het mooiste is dat het via een adviseur is en maar 5 euro (per jaar!) scheelt met de voor mij goedkoopste optie.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Reacties
  1. Dat snap ik helemaal! Door omstandigheden zijn er een tijdje geen blogs meer online gekomen. Maar toevallig is er vanavond weer een blog gepost en er komen er nu de komende tijd weer meer.

   Verwijderen
 4. Door een chronische ziekte kan ik mijn eigenrisico niet verhogen en zit ik ook met een wat duurder pakket. Ook het overstappen is met allemaal machtigingen niet makkelijk. Wel blijf ik elk jaar weer vergelijken en betaal ik de premie in een keer. Scheelt weer ook voor de vermogensbelasting.

  Het vergelijken van woonverzekering en autoverzekeringen is ook echt slim om periodiek te doen. Zo kun je al snel een paar tientjes tot enkele honderden euro's per jaar besparen.

  Ik ben nog jong maar ik ben niet van plan een uitvaartverzekering te nemen. Als het zover is, is er zeker een bedrag voor de gemiddelde uitvaart beschikbaar.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Zo regelen wij de financiën

Zo hoog is onze hypotheek momenteel