Zo hoog is onze hypotheek momenteel

 

De reden dat wij aanvankelijk zijn begonnen met ons bespaarplan, is dat we de hypotheek zo snel mogelijk afgelost willen hebben. Maar schiet dat een beetje op? En hoe hoog is die hypotheek inmiddels? In deze blog laat ik jullie meekijken in onze hypotheeklasten en de aflossingen die we in de loop van de tijd hebben gedaan.

 


De beginstand

Onze hypotheek is afgesloten in juni 2017. Toen we deze hypotheek afsloten, wisten we van tevoren al dat we niet een al te hoge hypotheek wilden, omdat we het op 1 salaris wilden kunnen dragen. We begonnen daarom met een hypotheek van €194.425,-. Hiervoor kochten we een grote twee-onder-één-kap in een dorp in het noorden van het land. Er moest wat verbouwd worden, maar dat betaalden we van onze spaarrekening. De beginstand was dus €194.425,-, waarvan 50% aflossingsvrij en 50% annuïtair. De maandlasten die we op dat moment hadden waren zo’n €605,- bruto per maand.

 

Beginnen met aflossen

Als ik verhalen van anderen hoorden, waren onze maandlasten niet bepaald hoog. En een tijdje bleef het dan ook mooi zo staan. We losten wel standaard elke maand iets af, omdat dat bij ons maandbedrag in zat, maar dat was niet heel erg veel. Ik wist niet eens dat we extra aflossingen konden doen. Het echte aflossen begon pas in september 2018, nadat we terugkwamen van onze vakantie en eens goed hadden nagedacht over onze financiën. En dus begonnen we met flinke aflossingen, eerst vooral vanaf onze spaarrekening. Eind 2018 hadden we nog €182.966,- open staan op onze hypotheek, dat was dus al €11.500,- minder dan onze beginstand. Het ging de goede kant op. We probeerden structureel elke maand een aflossing te doen, maar dat was in het begin nog lastig.

 

Structureel €1000,- per maand

Maar nadat we onze andere vaste lasten hadden teruggedrongen, strikter waren geworden op onze uitgaven en daardoor meer overhielden per maand, besloten we om de aflossing te gaan zien als vaste lasten. Het doel werd eerst om minstens €600,- per maand extra te gaan aflossen. Zodra het salaris is gestort, zodat we er ook niet omheen konden. We wisten wat er dan nog overbleef, naast de vaste lasten, en we moesten het daar die maand gewoon van doen. Zo simpel was het. Dus als er aan het einde van de maand geen geld meer over is, dan kopen we maar gewoon niks bij de Action… Dat systeem gebruiken we nog steeds. We zetten geld voor de vaste lasten (waaronder de aflossing en de spaaropdrachten), boodschappen en benzine-kosten apart en we moeten het de rest van de maand doen met wat er over blijft. Inmiddels zijn we bijna 2 jaar verder en is ons doel om elke maand minstens €1000,- af te lossen op de hypotheek. Het afgelopen jaar is dat ook daadwerkelijk 11 van de 12 maanden gelukt. Alleen in februari niet, want toen kochten we een nieuwe auto. Toen bleef er wat minder over om af te lossen.

 


Overzicht

Alle aflossingen houden we heel precies bij in een Excel-bestand. We rekenen door wat we elke maand betalen aan aflossing en rente, en met deze gegevens hebben we een bestand gemaakt met de titel ‘Wanneer Schuldenvrij’. Als we het volhouden om elke maand €1000,- extra af te lossen, zijn we in oktober 2031 schuldenvrij. Als die aflossing omhoog gaat, zijn we nog veel sneller van de hypotheek af. En in de praktijk lossen we eigenlijk elke maand meer af dan die €1000,-. Als dat allemaal zo loopt, bent ik voor mijn 44e verjaardag compleet hypotheekvrij.

 

De huidige stand

De stand van onze hypotheek is momenteel €150.515,21. Met maandlasten van bruto €457,03. Dit zijn natuurlijk ontzettend lage lasten voor een huis en het voelt voor ons ook ontzettend fijn om zo weinig geld nodig te hebben om in dit huis te kunnen blijven wonen.  

Reacties

  1. De manier van aflossen klinkt naar hoe wij het ook gedaan hebben. Eerst ook 600 euro en later 1000 euro. Dus in stapjes meer gaan aflossen. Nu zijn we er dolblij mee want we hebben nog amper woonlasten en zijn ook minder afhankelijk van ons inkomen. Ander voordeel is dat je leert dat je niet zo veel nodig heb dan eerst. Je raakt gewend aan een ander leefstijl die veel vrijheid oplevert, veel succes met het aflossen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Stap 6: Besparen op verzekeringen

Zo regelen wij de financiën