Duurzaamheid en besparen

 

Vaak hoor ik mensen zeggen dat ze niet willen besparen, omdat ze duurzaamheid erg belangrijk vinden, en dat dat nou eenmaal veel geld kost. Maar daar ben ik het niet mee eens. Ik vind zelf juist dat duurzaamheid en besparen ontzettend goed samen gaan. Nog nooit heb ik gesnapt dat je, door duurzaam te leven, meer geld kwijt zou zijn. Wij zijn thuis erg duurzaam ingesteld. We hebben zonnepanelen, proberen ons gasverbruik te verminderen, kopen voornamelijk tweedehands, nemen vaker de fiets, eten weinig vlees, hebben een moestuin en eten heel puur, dus geen processed foods. En wat hebben al deze dingen met elkaar gemeen? Dat ze niet alleen goed zijn voor het milieu, maar er ook voor zorgen dat je minder geld hoeft uit te geven.

 


Duurzame labels

Het is natuurlijk waar dat er veel producten zijn die tegenwoordig duurder zijn, omdat ze het label ‘biologisch’, ‘vegan-friendly’ of iets in die trant hebben. Waarbij het soms ook nog maar de vraag is, of die producten echt uiteindelijk duurzamer zijn. Want veel producten worden tegenwoordig ge-‘greenwasht’. Dit betekent dat producenten er een labeltje op plakken, waardoor het lijkt alsof het een duurzaam product is. Maar dat dat ene aspect van een product heel duurzaam lijkt, betekent niet dat het hele product duurzaam is. Een biologische broccoli is inderdaad duurzaam wat betreft bestrijdingsmiddelen. Maar het kan best zijn dat deze broccoli veel meer water vroeg om te telen, dan een andere broccoli. Of een amandelmelk die vegan is. Dat klinkt hartstikke duurzaam, maar misschien zijn er voor die amandelen wel hele stukken natuur gekapt of ze zijn de halve wereld over gevlogen. Dus één label zegt niet zoveel over de totale duurzaamheid van een product. En dat terwijl producenten hun prijzen wel flink verhogen als er zo’n label op staat.

 

Gezond verstand

Zelf geloof ik niet in labels. Ik geloof alleen maar in gezond verstand. Als jij midden in de winter aardbeien wilt eten, kan je er donder op zeggen dat dat niet heel duurzaam is. Want waar groeien hier in Nederland in hemelsnaam aardbeien in januari? Daarom zijn aardbeien in de winter ook duurder: ze hebben meer vervoerskosten, omdat ze ver moeten reizen om hier te komen. Dat zorgt niet alleen voor een hogere prijs, maar ook voor een hogere milieubelasting. Daarom scheelt het al heel erg veel om te kiezen voor seizoensgroenten en -fruit. En laten seizoensgroenten nou net ook vaak de goedkoopste groenten zijn. Duur betekent dus helemaal niet per se duurzaam.

Dat wordt natuurlijk anders als het gaat om bijvoorbeeld vlees. Biologisch vlees, waarbij de dieren een goed leven hebben gehad, is nou eenmaal duurder. Maar het is voor het milieu nog veel beter, als je gewoon wat minder vlees eet. Want ook biologische koeien stoten broeikasgassen uit. En minder vlees eten, scheelt dan ook meteen weer flink op je boodschappenbudget. Dan kan je voor hetzelfde geld prima biologisch vlees kopen, als je het toch maar 2 of 3 keer per week eet.

 

Duur = duurzaam?

De gedachte van veel mensen dat een duurzaam product dus per definitie duur is, klopt niet altijd. Andersom is dat net zo: een product is niet per definitie duurzamer, alleen maar omdat je er meer voor betaald. Een label op een product is leuk, maar zelf blijven nadenken blijft belangrijk. Daarnaast is het ook niet zo, dat dure supermarkten per definitie duurzamer zijn. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de Lidl, zie je dat die op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid ver voor liggen op hun (duurdere) concurrenten. Terwijl de associatie met een goedkope supermarkt nog steeds is dat ze voor die prijs alleen troep kunnen verkopen.

 

Voordelig duurzaam leven

Ik geloof dus absoluut dat duurzaam leven en op je geld letten goed samen gaan. Simpelweg omdat een heel groot deel van duurzaamheid hem zit in minder dingen kopen, minder energie verbruiken, meer dingen hergebruiken en meer opletten op wat je koopt. En laten dat nou ook net de dingen zijn die bovenaan alle ‘hoe bespaar ik geld’-lijstjes staan.  

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zo regelen wij de financiën

Stap 6: Besparen op verzekeringen

Zo hoog is onze hypotheek momenteel