Zonnepanelen, wat levert dat nou op?

 

Met alle klimaatdoelstellingen van de overheid, wordt er steeds meer gefocust op zonnepanelen. Uit een onderzoek bleek dat in 2019 13% van de Nederlandse huishoudens zonnepanelen op hun dak hadden liggen. En dat aantal blijft stijgen. Steeds meer mensen zien de voordelen van het zelf opwekken van hun energie. Want het is niet alleen duurzaam, maar het is ook nog goed voor de portemonnee. Hoe goed? Dat hangt natuurlijk van heel veel factoren af. Maar met de subsidies en duurzaamheidsleningen die er tegenwoordig zijn, is de drempel om panelen te nemen een stuk lager dan een paar jaar geleden.  De gemiddelde terugverdientijd is momenteel zo’n 7 jaar. De panelen gaan gemiddeld 25 jaar mee, dus tel uit je winst. Wij hebben zelf ook zonnepanelen op ons huis laten leggen, in 2018. In deze blog vertel ik over onze ervaring met de panelen. Wat ze opleveren en hoeveel ons dat scheelt.

 


Waarom zonnepanelen?

Dik drie jaar geleden zijn wij hier komen wonen. In een ruime 2-1-kapper, met een tuin op het zuiden en vrij uitzicht. Dat is voor het woongenot heel fijn, maar we zagen meteen dat het ook de ideale positie was voor zonnepanelen. Ons dak aan de achterkant staat pal op het zuiden, waardoor hij maximaal zon vangt. Er zijn geen bomen, hoogbouw of andere voorwerpen die schaduw werpen op het dak, nog een voordeel. Doordat we al flink aan het verbouwen waren, zaten we toch al in een ‘wat kunnen we verbeteren-mindset’, dus de keuze voor zonnepanelen was snel gemaakt.

 

Duurzaamheidslening

Op het moment dat wij zonnepanelen wilden, eind 2017, was het potje voor subsidie of duurzaamheidleningen vanuit de overheid helaas leeg. We kregen te horen dat als we even zouden wachten, er in 2018 weer mogelijkheden waren voor een duurzaamheidslening. De subsidie werd helaas niet meer opgestart. Dus dan maar wachten op de mogelijkheden tot een lening. In maart 2018 konden we de lening afsluiten. We leenden €3500,-, tegen een rente van 1,2%. We lieten ons hele dak vol leggen met panelen: 13 panelen pasten er op, om de schoorstenen en dakramen heen gebouwd. De panelen werden in april 2018 geïnstalleerd en toen was het afwachten hoeveel ze daadwerkelijk zouden opbrengen.

 

Opbrengst

2019 was het eerste jaar waarin we het hele jaar de panelen hadden. De opbrengst in dat jaar was 2632 kWh. Ons verbruik vorig jaar zat op 2582 kWh, dus we hebben iets aan winst gemaakt. In totaal waren onze stroomkosten dat jaar -€114,09. Inderdaad, een min-bedrag. We kregen van de energiemaatschappij dus geld voor onze stroom, in plaats van dat we het betaalden. Hierin speelt ook mee, dat iedereen met een energiecontract een heffingskorting krijgt op de energiebelasting. Dat krijg je ook als je alleen maar je zelf-opgewekte energie verbruikt en dus uiteindelijk op 0 uitkomt. Daardoor kan het zijn dat je uiteindelijk geld moet krijgen van je energiemaatschappij, in plaats van dat je moet betalen. Bij ons was dat het geval.

 


Totale rekening

De totale energierekening voor 2019 was €844,62. Dat was gas, elektra, vaste kosten, alles bij elkaar. Dat is best wel weinig voor een huis met afmetingen als dat van ons. Voordat we zonnepanelen hadden, betaalden we wel gewoon voor onze (gemiddeld) 2500 kWh aan stroom per jaar. Hoeveel ons dat precies scheelde in totale kosten, is wat lastig te berekenen, omdat we in 2017 (het laatste volledige jaar zonder zonnepanelen) ook verhuisd zijn, dus dat geeft een vertekend beeld. Wel weet ik dat ons voorschot eerst €127,- per maand was, waarbij we regelmatig moesten bijbetalen. Sinds wij panelen hebben, is ons voorschot gezakt naar €77,- per maand. En daar kregen we vorig jaar ook nog geld op terug.

 

Aflossing van de lening

Nu scheelden die zonnepanelen dus ontzettend in onze energiekosten, maar er hing nog wel een duurzaamheidslening aan vast. Die begon op een maandbedrag van €21,-. Met dat maandbedrag was de lening na 10 jaar afgelost. Maar we besloten dat dat wel wat sneller kon, dus we zijn deze lening versneld gaan aflossen. In mei 2019 deden we de laatste storting van €250,- en was de lening afbetaald. Nu hebben we dus geen kosten meer aan onze panelen, alleen maar opbrengst.

 

Beste keuze ooit

Wij zien onze zonnepanelen als één van onze beste verbouwingskeuzes ooit. Het voelt heel fijn dat je je eigen stroom opwekt. Dat je duurzaam bezig bent en ook nog eens je kosten laag houdt. Nu onze kinderen ouder worden, wordt het stroomverbruik wel wat hoger (hallo gaming, tablets, tv-kijken, extra vriezer en koelkast!). We zijn dus aan het nadenken of je op termijn onze garage met plat dak nog een verdieping kunnen geven, waar we dan ook weer zonnepanelen op gaan leggen. Dat is voor nu nog toekomstmuziek, maar het zou ons wel weer een stapje dichterbij vrij leven brengen en dat is natuurlijk uiteindelijk het doel!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stap 6: Besparen op verzekeringen

Zo regelen wij de financiën

Zo hoog is onze hypotheek momenteel