Hoe vul je toch je spaarrekening in dure tijden?

Sparen, een onderwerp waar veel mensen over nadenken. Want het klinkt heel leuk, maar het is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Het leven is tegenwoordig veel duurder dan een paar jaar geleden en het is dus steeds lastiger om iets over te houden om te sparen.

Maar ook in tijden die duurder worden, zijn er toch dingen die je kan doen om je spaarrekening wel te blijven vullen. In dit artikel geef ik een aantal tips om te zorgen dat je spaarrekening toch blijft groeien, al is het maar een beetje.

Tip 1: Betaal jezelf uit

Wat mij betreft is dit dé tip voor mensen die graag willen sparen, maar waarbij dat nooit lukt. Veel mensen sparen namelijk aan het einde van de maand. Dat wat er over is, storten ze op een spaarrekening. Maar wat als je dat nou eens andersom gaat doen? Dat je een bepaald bedrag op je spaarrekening stort, zodra je salaris gestort wordt. En alles wat er over blijft, daar kan je die maand van leven. Als het op is, is het op. Dit zorgt er automatisch voor dat je zuiniger omgaat met je geld. Het lijkt namelijk ineens alsof er veel minder is, en hoe minder je van iets hebt, hoe zuiniger je daarmee om gaat.

 

Tip 2: Maak het visueel

Geld op een spaarrekening kan best wel abstract lijken. Het staat ergens op een bank en via internetbankieren of de app kan je zien hoeveel er in zit. Maar verder is het niet heel erg tastbaar. En hoe tastbaarder iets is, hoe gemotiveerder je er door wordt. Probeer dus je spaarrekening of je spaardoel zichtbaar te maken. Als je €1000,- wilt sparen, maak dan bijvoorbeeld een papier met 100 vakjes en kleur bij elke €10,- die je gespaard hebt één vakje in. Op die manier wordt het leuk. Om het nog leuker te maken, kan je motiverende foto’s van je spaardoel erbij zetten. Dus die ene fiets waar je voor spaart, of dat weekendje weg. Maak het voor jezelf zo leuk mogelijk, dan gaat het sparen ineens een stuk sneller.


Tip 3: Kijk eens kritisch naar je uitgaven

Daar zijn we weer met die saaie, maar hele belangrijke regel: alles staat en valt met overzicht. Zorg dus dat je weet waar je geld heen gaat. En als je dat weet, kijk dan eens heel kritisch naar alle uitgaven die je doet. Is het écht nodig om elke week naar de Action te gaan? Dat telefoonabonnement, zou dat ook wat goedkoper kunnen? En die abonnementen op je streamingsdiensten, kijk je daar wel voldoende naar om het geld te rechtvaardigen? Vraag jezelf bij elke uitgave die je doet in de maand af of het echt nodig is. In dat geval is nodig een heel rekbaar begrip. Want als jij nou eenmaal heel blij wordt van het idee dat je 3 streamingsdiensten tot je beschikking hebt, prima. Maar zorg ervoor dat je geld bewust wordt uitgegeven.

 

Tip 4: Denk ook om je energieverbruik

Tegenwoordig is energie duurder dan ooit en dat kan een flinke deuk slaan in wat je maandelijks over houdt. Maar het goede nieuws is dat je energieverbruik voor een groot deel zelf in de hand hebt. In de winter de verwarming wat lager zetten, wat minder vaak douchen, lampen uitdoen en koken op minder pitten kan al heel wat schelen in de energierekening. Vergeet ook vooral niet om regelmatig even te checken hoe je erbij staat qua energiekosten. Want je zult niet de eerste zijn die aan het einde van het jaar een fikse bijbetaling moet doen omdat het maandbedrag te laag was.

 

Tip 5: Gooi wat minder in je winkelwagentje

De boodschappen nemen bij veel huishoudens ook een flinke hap uit het maandbudget. En dat terwijl er in Nederland ook nog zo vaak eten wordt weggegooid. Als je wilt besparen op de boodschappen, begin dan daar: zorg dat je gepast inkoopt. Dingen in bulk inkopen is leuk, maar wel alleen als je het echt gebruikt, anders koop je het voor de prullenbak.
Kijk ook altijd even naar de aanbiedingen. Van die dingen die in de aanbieding zijn, kan je vaak een prima maaltijd maken. Als de ijsbergsla die week goedkoop is, zorg dan dat je meerdere dagen een gerecht hebt waarin je deze sla kan verwerken. De ene dag bijvoorbeeld een pastasalade met knapperige ijsbergslag, twee dagen later een grote saladeplank met de rest van de sla en alle rauwkost waar je nog een beetje van had liggen. Op die manier kan je gevarieerd eten, met toch ongeveer dezelfde ingrediënten.
Nog iets wat je aanzienlijk geld kan schelen, is wat minder vlees eten. Als je één of twee dagen vlees- en visloos eet, scheelt dat aardig in de kosten. Je kan ook dagelijks wat minder vlees gaan eten. Dat je bijvoorbeeld een slavink in tweeën snijdt en deze zo deelt met je partner. Dit geldt des te meer voor kinderen. Kinderen hebben ook niet zoveel vlees nodig, dus ook die kan je prima een kleinere portie geven.

Tip 6: Spaar datgene wat je bespaart

Als je op dingen gaat besparen, maar het geld dat je hebt bespaard vervolgens aan andere dingen gaat uitgeven, schiet het voor je spaarrekening natuurlijk alsnog niet op. Leer jezelf daarom aan om het bedrag dat je bespaart direct op een spaarrekening te storten. Of doe dit één keer per week. Kijk wat je ander kwijt was geweest, als je die extra bak vlees wel had gekocht, en stort het verschil op je spaarrekening.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zo regelen wij de financiën

Stap 6: Besparen op verzekeringen

Zo hoog is onze hypotheek momenteel