Zo regelen wij de financiën

 

Het is altijd leuk om te weten hoe anderen het nou precies regelen met hun geld. Welk systeem iemand gebruikt, welke keuzes ze maken. Hier zal ik jullie vertellen hoe ons geldsysteem werkt. Wat we precies elke maand doen en hoe we dingen geregeld hebben.

Zodra het salaris wordt gestort, begin ik dat te verdelen. Er gaat eerst €525,- naar de boodschappenrekening. Dat is ons potje voor de boodschappen van die maand, voor zowel de supermarkt als de markt. Daarna gaat er in totaal €50,- naar de studierekeningen van de kinderen. Vervolgens pak ik het budget voor die maand erbij. Voor elke activiteit waarvan ik weet dat die plaatsvindt die maand, maak ik een budget. Dat zijn dingen als etentjes, kinderfeestjes, dagjes uit, cadeaus die gekocht moeten worden. Overal hang ik een bedrag aan wat ik daaraan verwacht uit te geven, of wat ik daar maximaal aan uit wíl geven. Daar bovenop reken ik vaak nog zo’n €400,- aan extra, voor tanken, huishoudaankopen of uitjes. Het bedrag waar ik die maand op uitkom, stort ik op ons ‘Lopende, niet-vaste kosten’-potje. Dit is het geld wat we die maand maximaal mogen uitgeven, naast de boodschappen en de vaste lasten. Dat is alles van tanken, tot de drogist, tot cadeautjes, tot uit eten. En dat is ook het bedrag waar we het mee moeten doen. Als het op is, is het op.

Als alle gebudgetteerde kosten eraf zijn, breng ik daarna het bedrag op de lopende rekening terug naar €1150,-. Die rekening gebruiken we namelijk alleen voor onze vaste lasten, de wekelijkse inleg voor onze beleggingspotjes en voor de extra aflossing van €200,- per maand op onze hypotheek. Die €1150,- is wat we daaraan kwijt zijn, met een beetje speling voor een extra, onvoorziene incasso. Alles wat er meer op staat dan die €1150,- gaat naar de spaarrekening.

En dan zeg ik spaarrekening, maar ik bedoel eigenlijk spaarrekeningen. Want het zijn er nogal wat. Wij hebben eigenlijk voor elk doel een apart potje. Dus eentje voor de vakantie, eentje voor het onderhoud van de auto, eentje voor de betaling van de gemeentebelastingen, en op die manier nog een stuk of 6. Elk potje heeft een spaardoel. Op het potje voor het auto-onderhoud willen we bijvoorbeeld altijd €1500,- hebben staan. Als er minder op staat, vullen we dat aan tot die €1500,-. Op die manier sparen we elke maand wel op een ander potje.

Wat ook belangrijk is om te vermelden, is dat we daarnaast nog beleggen. Dat doen we via Peaks en elke week wordt er €7,- afgeschreven voor mijzelf, mijn man en elk van onze kinderen. Dat hoort voor ons bij de vaste lasten. Op die manier zetten we ook nog geld opzij zonder dat we het echt bewust merken.

Voor de kinderen hebben we een aparte Kinderbijslag-rekening. Daar wordt elk kwartaal de kinderbijslag op gestort. Hier wordt de contributie van hun sporten van afgeschreven, halen we geld af voor kleding en er gaat €7,- per kind, per week naar de beleggingsrekening vanaf daar.

Het grote voordeel van deze manier van werken vind ik dat alles een eigen potje heeft. Dit kan voor sommige mensen onoverzichtelijk lijken, maar het geeft ons een gevoel van controle en heel veel inzicht. Nu zijn dit erg veel rekeningen, maar in de praktijk heb ik altijd maar 1 bankpas bij me. Vanaf die rekening betaal ik alles en vervolgens boek ik het terug naar die rekening vanaf het potje waaruit het betaald had moeten worden. En ja, dat betekent dat ik gedurende de maand heel veel aan het overboeken ben. Vanaf het niet-vaste kosten potje naar onze lopende rekeningen, elke dag dat er iets is gekocht. Maar door dat te doen, ben ik ook elke dag bezig met de financiën. En ik denk veel beter na bij een uitgave. Het komt voor dat ik een uitgave al niet meer de moeite waard vind, als ik er over nadenk dat ik dan het geld nog moet gaan overmaken. En als ik die kleine handeling er al niet voor over heb, was het blijkbaar niet een hele noodzakelijke aankoop.

Ik ben zelf erg blij met het systeem dat wij hebben. Maar het belangrijkste is dat er een systeem is, waar over na is gedacht. Dat het managen van je geld een bewuste keuze is en niet iets wat je overkomt. Want als je zelf bewust bent van je geld, heb je er ook veel meer controle over.

Heb jij ook een bepaalde manier van het verdelen van je geld? 

Reacties

  1. Salarissen worden, op zakgeld over gemaakt naar gezamelijke betaal. Daarvan romen we af tot 3000 euro. Dat gaat naar de spaar. Dit is voor de rest van de maand voor alles. Meestal houden we daarvan nog over. Ongeveer 500 euro.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Stap 6: Besparen op verzekeringen

Zo hoog is onze hypotheek momenteel