5 tips om te besparen op de boodschappen

 

Boodschappen zijn in veel huishoudens een kostenpost waar flink veel geld aan uitgegeven wordt. Je bent lekker aan het winkelen, weet ongeveer wat je nodig hebt, vult je winkelkar en zodra je bij de kassa komt, schrik je toch wel een beetje van het bedrag. Of je loopt met je handscanner door de supermarkt, ziet het bedrag oplopen en denkt ‘nou ja, dit hoort er nou eenmaal bij’. Maar de boodschappen is ook een post waarop flink bespaard kan worden. In deze blog geef ik 5 hele praktische tips, waardoor je je boodschappenbudget kan verlagen.


Tip 1: Zet een budget!

Een hele saaie, voor de hand liggende tip, maar wel eentje die heel erg belangrijk is. Zorg dat je voor de boodschappen een maximum bedrag hebt wat je van jezelf mag uitgeven. Zet dit budget niet direct te strak voor jezelf, anders wordt het heel lastig om vol te houden. Dat verlagen van het budget, kan je prima in stappen doen, het belangrijkste is dat je eerst leert werken met een budget. Nu hoor ik je denken, want dat klinkt natuurlijk heel makkelijk, maar hoe doe je dat? Want het is soms best ingewikkeld om te weten voor hoeveel erg al in je karretje ligt, als de winkel geen zelfscan heeft. Wat ik zelf in het begin deed, was met mijn rekenmachine in de hand door de Lidl. Van elk product dat ik in mijn karretje gooide, typte ik de prijs in op mijn telefoon. Op die manier had ik een heel goed beeld van hoeveel ik al had uitgegeven en werd ik nooit verrast bij de kassa.

 

Tip 2: Kijk na een week wat je nog over hebt in je kasten

 Als je net begint met dit proces, kijk dan eerst eens even wat je zoal overhoudt aan het einde van de week. Gooi je veel fruit weg? Zijn er groentes die niet meer goed zijn? Koekjes die slof geworden zijn? Maak hiervan een overzicht, zodat je precies weet waar de knelpunten zitten. Bij ons thuis, was het bijvoorbeeld al het verse spul wat overbleef. Ik deed boodschappen, en probeerde deze in de koelkast te zetten, om vervolgens tot de conclusie te komen dat de koelkast nog heel vol was. Met verlepte sla, broccoli met schimmel of bananen die bruin waren geworden. Daar kon ik dus heel makkelijk op besparen. Kijk voordat je boodschappen gaat doen wat je écht nodig hebt en plan je eten alvast een beetje, zodat je de komende dagen eerst de oude producten opmaakt.

 

Tip 3: Hou eens per maand een ‘wegwerk-week’

Wij hebben aan het einde van de maand altijd een week waarin ik heel weinig boodschappen doe. We eten die week van wat we nog hebben liggen in huis. En pas als dat op is, doe ik de boodschappen voor de rest van de week. Dat zorgt ervoor dat je hele creatieve gerechten krijgt, met meerdere groentes door elkaar. Of een pasta-saus met stukjes broccoli, een restje courgette, roomkaas, champignons en wat bouillon. Als we eenmaal door alle verse producten heen zijn, ga ik pas naar de winkel en koop voor de rest van de week de boodschappen die ik nodig heb. Dit zorgt ervoor dat we weinig weggooien en niet onnodig geld uitgeven aan dingen die we eigenlijk niet nodig hebben.

 

Tip 4: Plan je boodschappen aan de hand van aanbiedingen

Om optimaal te profiteren van aanbiedingen, kan je het beste je eten voor die week daarop aanpassen. Zie je dat er broccoli in de aanbieding is? Zorg dan dat je die week bijvoorbeeld 2 gerecht maakt waar je broccoli in verwerkt. Ben je geen planner? Leer dat creatief koken. Dat is hoe ik zelf werk. Ik doe boodschappen met lijstjes als ‘5 dagen groente’ of ‘3 dagen vlees’. Ik heb meestal geen specifieke dingen op mijn lijstje staan. Ik koop wat er in de aanbieding is en bedenk op de dag zelf wat ik wil gaan koken van wat er in de koelkast leg. Je wordt hier heel creatief van, want als ik zie dat we nog wat Chinese kool, courgette en een oude banaan over hebben, maak ik bijvoorbeeld rijst met Chinese kool en een sausje van courgette, banaan, chilisaus en kookroom. Ik kook dus met wat ik heb, ik doe geen inkopen op basis van wat ik wil koken. Simpelweg omdat dat voor mij niet werkt. Mocht het nou voor jou heel goed werken om aan het begin van de week je maaltijden te plannen? Doe dat dan vooral. Kijk vooral wat er fijn werkt voor jou, dan hou je het langer vol.

 

Tip 5: Zorg dat je een vriezer hebt

Vriezers zijn je beste vriend als je wilt besparen op boodschappen. Vind je bijvoorbeeld vlees met 40% korting en heb je nog ruimte in je budget? Koop dan eens wat meer en vries het in. Je hebt bij veel supermarkten ook ‘3 voor X euro’-aanbiedingen. In dat geval kan je 3 bakken vlees kopen en het invriezen. Zelf vries ik al het vlees (en vleesvervangers, want mijn man en ik eten vegetarisch) apart in. Dus niet per bak, want dan krijg je het niet meer los. Ik leg ze per stuk in een vriezerbakje of op een bakplaat en leg die in de vriezer. Zodra het is ingevroren, kan je de losse stukken bij elkaar gooien in 1 bak, dan plakt het niet meer aan elkaar.

Dit invriezen kan je ook doen met saus of soep. Zo hoef je nooit wat weg te gooien, maar kan je alles later nog eens gebruiken.

 

Bonus-tip: stel de doelen steeds strakker

Als je dan eenmaal door hebt hoe je kan besparen, maak het dan voor jezelf eens wat uitdagender. Stel je budget een aantal euro naar beneden en kijk of dat lukt. En lukt dat? Doe dit dan een week later weer. Net zolang tot je niet meer helemaal uitkomt. Op dat moment weet je dat je de bodem van je budget hebt bereikt. Door deze techniek, zijn onze boodschappen voor een gezin van 4 gegaan van zo’n €110,- in de week, naar zo’n €70,- per week.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stap 6: Besparen op verzekeringen

Zo regelen wij de financiën

Zo hoog is onze hypotheek momenteel