5 tips op te beginnen met sparen

 

Iedereen heeft het altijd over dat het wel belangrijk is om te sparen. Het Nibud noemt het belang van een buffer, voor de aankoop van je huis moet je zelf geld gespaard hebben. Maar wat nou als je sparen gewoon heel moeilijk vindt? Want sparen is helemaal niet zo vanzelfsprekend. In deze blog geef ik 5 tips die je helpen om een beginnetje te maken met sparen. En als je eenmaal begonnen bent, is het alleen nog maar een kwestie van volhouden.


1. Betaal je spaarrekeningen alsof het vaste lasten zijn

Veel mensen sparen aan het einde van de maand. Want dan zien ze wat er over is, is de beredenering, en dat gaat naar de spaarrekening. Maar dat is natuurlijk wel heel erg vrijblijvend. Als je spaaropdrachten gaat zien als vaste lasten, wordt sparen al een stuk makkelijker. Dat betekent dus dat je een bepaald bedrag wegsluist, zodra je salaris is gestort. En wat er dan nog over is, daar kan je leuke dingen van doen. Om hiermee te beginnen, is het wel belangrijk dat je wéét wat je maandelijkse kosten zijn. Bereken wat je écht nodig hebt om de maand door te komen, bepaal dan wat je door bovenop nog wilt sparen en het bedrag dat je overhoudt, daar moet je het de komende maand mee doen.

 

2. Zorg dat je spaarrekening niet direct toegankelijk is

Hoe makkelijk het ook is om een spaarrekening te hebben die is gekoppeld aan je lopende rekening, zorg dat je er ook eentje hebt die bij een andere bank loopt. Want dan is het terugboeken vanaf je spaarrekening een stukje lastiger. En daardoor denk je even wat beter na, voordat je geld terugboekt vanaf je spaarrekening. Open dus die gratis spaarrekening bij een internetbank ergens (Aegon, Leaseplan Bank, en er zijn er nog wel meer) en zet een vaste overboeking klaar vanuit je internetbankieren, voor de volgende keer dat je salaris gestort wordt.


3. Zie het als een sport

Sparen is saai, hoor ik mensen vaak zeggen. Maar daar ben ik het persoonlijk niet mee eens. Voor mij is sparen een sport. Ik zet doelen voor mezelf, probeer die te halen en zet de doelen misschien daarna nog iets ambitieuzer. Het geeft mij echt een kick als ik een spaardoel haal, of als ik weer meer dan de beoogde extra aflossing op de hypotheek kan doen. Dus, vind je sparen maar niks? Zie je niet in waarom je dat voor de lol zou gaan doen? Pak dan eens een papier, teken daar 15 vakjes op, zet er een spaarbedrag in en zet er een datum boven, waarop je alle vakjes vol moet hebben. Begin klein, bijvoorbeeld dat je €100,- moet sparen. Dan kan je namelijk vaak vakjes inkleuren en dat werkt motiverend. Als je dan eenmaal de lol ervan in ziet, kan je grotere doelen gaan zetten. En op den duur ga je merken dat het sparen geen opgave meer is, maar gewoon een soort hobby is geworden.

 

4. Stop je kleingeld in een spaarpot

Een hele makkelijke manier om te sparen, als je nog cash geld gebruikt, is om met jezelf af te spreken dat je geen munten meer in je portemonnee mag hebben. Alle munten die je krijgt, stop je direct in een spaarpot. Als je na een maand of 6 eens telt hoeveel er in zit, kan dit bedrag echt gigantisch zijn opgelopen, zonder dat je het hebt gemerkt. Mocht je nou op den duur wel erg veel munten in je spaarpot hebben zitten, neem het dan eens mee naar een winkel en vraag of je je munten mag ruilen voor briefgeld. Vaak zijn winkels erg blij met kleingeld. En dat scheelt jou weer tellen, elke keer dat je kijkt hoeveel je al gespaard hebt.

 

5. Gebruik verschillende potjes

Als je dan eenmaal bent begonnen met sparen, dan is mijn tip om van elke spaarrekening een apart potje te maken. Dus elk spaardoel dat je hebt, wordt op een andere rekening bij elkaar gespaard. Zo hebben wij hier thuis inmiddels al wel zo’n 16 spaarrekeningen, allemaal met een ander doel. We zijn begonnen met maar 1, maar als alles op 1 hoop zit, ben je het overzicht wat sneller kwijt. Dus toen we wat serieuzer begonnen met sparen, heb ik verschillende spaarrekeningen geopend. Het is toch gratis, dus of ik er nou 1 of 21 heb, maakt niet zoveel verschil. Elke spaarrekening heeft een naam (bijvoorbeeld Auto, Vakantie, ) en sommige hebben ook nog een gewenst spaarbedrag erbij staan (bijvoorbeeld ‘Buffer, €5000’ of ‘Oprit vernieuwen, €1500’). Zo is in 1 oogopslag duidelijk welk spaarpotje voor wat is, hoeveel er al in elk apart spaarpotje zit en hoeveel je er in zou willen hebben.


Ik hoop dat ik je met deze tips wat op weg heb kunnen helpen. Want sparen is echt niet heel moeilijk of vervelend. Het is eigenlijk gewoon het zorgen voor jezelf: zorgen dat je geen financiële stress hebt en dat er een bepaalde zekerheid is. En als je het zo gaat zien, is de kans groot dat jij ook besmet wordt door het spaarvirus!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stap 6: Besparen op verzekeringen

Zo regelen wij de financiën

Zo hoog is onze hypotheek momenteel