De moestuin: wat levert het op

Als onderdeel van onze duurzamere en voordeligere manier van leven, zijn we een aantal jaar geleden een moestuin begonnen. We hebben in onze achtertuin een kas, wat grote bakken en een aantal borders, speciaal voor het verbouwen van onze eigen groenten. 


Eetbare tuin

Ook de meeste vaste planten in onze achtertuin zijn fruitbomen of -struiken. Het idee was dat alles wat er in de tuin groeit eetbaar is. Op die manier kunnen de kinderen in de zomer naar buiten lopen en de aardbeien, aalbessen, blauwe bessen en tomaten zo van de struiken plukken. Een prachtig, romantisch beeld dat in werkelijkheid maar een aantal weken per jaar daadwerkelijk waarheid wordt. Maar een paar weken per jaar is beter dan helemaal niet! 

Het is inmiddels het 5e jaar dat ik actief iets doe met moestuin en ik wilde jullie even meenemen in wat dat nou precies oplevert, zo'n moestuin. De eerste jaren was het vooral een kwestie van experimenteren. Wat werkt, wat werkt niet. Wat heeft een grote opbrengst en wat valt tegen. Elk jaar zaai ik alles weer opnieuw, behalve de fruitbomen en -struiken. Hierdoor kan ik elk jaar ook verschillende dingen proberen. In de afgelopen jaren zijn we erachter gekomen dat er een aantal producten zijn die bij ons geweldig groeien. Tomaten, verschillende soorten sla, boontjes en courgettes zijn altijd hits in ons tuin. De meeste jaren vul ik dat aan met paprika, pompoen en wat experimentele planten. Dit jaar is dat een mini-komkommer, en die doet het geweldig! 

Hoe werkt het?

Vanaf eind februari begint voor mij het moestuinseizoen. Dan begin ik met het voorzaaien van bepaalde planten. Het voordeel van dat we een kas hebben, is dat we al vrij vroeg in het seizoen planten kunnen laten uitgroeien. Meestal begin ik met sla. Die zaai ik in februari in grote bakken, die ik in de kas zet. Op die manier kunnen ze al ontkiemen en hebben we vrij vroeg in het seizoen al sla. Ook met tomaten en bonen begin ik vroeg. De bonen laat ik ontkiemen in een bakje met daarin een nat doekje. Bakje afdekken met plastic en wachten. Na een paar dagen komen de bonen al uit. Dan gaan ze in een klein bakje en kan je ze als een razende zien groeien. De bonen gaan daarna in klein potjes en die groeien verder in de kas, tot ze in mei uitgeplant kunnen worden. Hetzelfde gebeurt met de tomaten, alleen die laat ik gewoon in een potje met aarde ontkiemen. Dit jaar ben ik ook voor het eerst begonnen met aardappelen en die heb ik ook al eind februari laten uitlopen. Daarna gaan ze in een bak en is het een kwestie van water geven, want bemesten en dan afwachten.

Vanaf april gaat het echt los. Dan zaai ik de sla buiten, de courgette en pompoen worden binnen voorgezaaid en ook de paprika begint binnen in de vensterbank. In mei plant ik alles uit op hun eigen plek in de bakken of borders buiten, waardoor de kas weer vrij is. Dit is het moment dat ik de pompoen en de paprika kan gaan planten (die staan in de kas). En daarna is het een kwestie van wachten, natuurlijk water geven en af en toe wat bijmesten. Als je dan af en toe wat sla bijzaait, zodat je daar weer nieuwe van krijgt, heb je eigenlijk beste een goede opbrengst.

De geen-werk planten

Dat is wat ik doe met de groenteplanten die elk jaar opnieuw gepland moeten worden. Ik heb ook een flink deel van de tuin waar ik eigenlijk niks mee hoef te doen. De kruidenplanten staan in potten, die hoef ik alleen in de winter even in de kas te zetten, verder groeien ze gewoon door. Verder heb ik een per met aardbeien, die ook prima voor zichzelf kunnen zorgen. Eén keer per jaar wat mestkorrels erop en ze geven weer een hele grote opbrengst. Dat geldt ook voor de kiwiplant, de aalbessen, blauwe bessen, pruimen, appels, druiven en kersen. Deze planten blijven eigenlijk gewoon altijd staan en worden elk jaar groter. Waardoor ook de opbrengst elk jaar groter wordt. Het is heerlijk dat de kinderen gewoon tijdens het spelen wat aardbeien plukken om te eten, of aalbessen van de struik plukken om door hun yoghurt te doen na het eten. 


Wat levert het nou op?

En dan is natuurlijk de hamvraag: wat levert dat allemaal op? Dat is elk jaar erg verschillend, maar eigenlijk hebben we vanaf mei minstens één krop sla per week, vanaf eind april verse munt en andere kruiden en vanaf juni halen we dagelijks een bakje aardbeien uit onze tuin. In juli en augustus hoeven we inmiddels eigenlijk bijna geen groente meer te kopen. Van de tomaten, bonen, courgette, komkommer, spinazie, paprika en sla kunnen we prima een gevarieerde, voedzame maaltijd maken. En als je de plantjes voldoende liefde geeft, geven ze ook een flinke opbrengst.

Het voordeel is dat tuinieren voor mij echt een hobby is, dus het voelt niet als een opgave. Ik vind het heerlijk om bezig te zijn in de tuin. Daarnaast hebben we eigenlijk weinig last van plagen. Slakken zijn er wel, maar aan het begin van het seizoen zoek ik dagelijks de slakken bij elkaar en gooi die over de sloot. Dat is het voordeel: achter onze achtertuin loopt een sloot met daarachter een groot weiland. Aangezien slakken niet kunnen zwemmen, hou ik mijn tuin op deze manier aardig slakkenvrij. Ook heb ik nog nooit ziekten gehad. Het enige vervelende wat we dit jaar hebben, zijn bladluizen in één fruitboom. Maar die spuit ik 1x in de week met de harde tuinslang van de bladeren af en op die manier is het aardig in de hand te houden.

Aanrader?

Dan altijd even de afrondende vraag: zou ik dit aanraden. Als je de ruimte en tijd hebt, én je vindt tuinieren leuk zou ik je zeker aanraden om eens een moestuin te proberen. Dat kan al met een paar potten op je terras of op je balkon. Probeer het vooral niet te perfect te doen. Gewoon een paar plantjes waar je wat van kan oogsten en als je merkt dat dat goed gaat, kan het het jaar daarna altijd nog wat meer worden. Het belangrijkste is dat je het leuk vindt en dan komt de opbrengst vanzelf wel.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stap 6: Besparen op verzekeringen

Zo regelen wij de financiën

Zo hoog is onze hypotheek momenteel