Kleine dingen die je kunt doen om te besparen

Als je het hebt over besparen, zijn er mensen die meteen denken dat dit altijd moet gaan om grote posten. Dingen als abonnementen opzeggen of andere acties die je meteen tientjes per maand extra opleveren. Natuurlijk is het altijd goed om te kijken of je op grote dingen kan besparen, maar ook kleine acties kunnen al best wel wat verschil maken. Ik zet een aantal voor je op een rijtje.


Stel een paar vleesloze dagen in per week

Vlees is dúúr! Dat weten we allemaal wel. En dat is natuurlijk ook wel logisch, want het is wel een levend dier geweest. Helemaal als je biologisch vlees koopt, of vlees dat is van dieren die goed zijn behandeld tijdens hun leven, kunnen de kosten echt heel snel oplopen. Daarom kan het voor je budget heel goed zijn om één of meerdere vleesloze dagen in de week in te lassen. Op die dagen maak je bijvoorbeeld een maaltijdsalade, een pastaschotel met extra veel groente of een lasagne zonder gehakt. Ook kan je, op de dagen dat je wel vlees eet, de porties kleiner maken. Deel met z’n 2en een stuk vlees of gebruik de helft van het gehakt dat in een recept wordt genoemd. Dit zal voor sommige mensen in het begin even wennen zijn, maar als je het eenmaal in je leven hebt geïntegreerd, weet je al heel snel niet meer beter.

 

Halveer je vaatwastablet

Dit is een tip die ik jaren geleden al een keer gaf op sociale media en toen waren de reacties laaiend enthousiast. Want wij halveren al jaren al onze vaatwastabletten. Hierdoor doe je 2x zo lang met de doos en de vaat wordt echt net zo schoon als wanneer je een hele gebruikt. Probeer het maar eens. Pak gewoon een mes, snij dat ding doormidden (dat kan gewoon dwars door de wateroplosbare laag heen) en kijk maar eens wat er gebeurt.

 

Kijk eens hoeveel wasmiddel je doseert

Heel veel mensen doen maar wat als het gaat om wasmiddel doseren. Gewoon een flinke scheut erin, en het zal wel goed zijn. Toch? Maar je doseert al snel te veel. Soms wel dubbel zoveel als je zou moeten doseren. Kijk maar eens op de verpakking hoeveel je moet doseren en hoeveel dat nou daadwerkelijk is. Grote kans dat je al die tijd teveel hebt gebruikt. Hou er ook rekening mee dat wasmiddelen steeds geconcentreerder worden. Dus het kan best zijn dat je jaren geleden hebt gekeken hoeveel je moet doseren, en dat je dat nog steeds doen. Maar misschien is de aanbevolen hoeveelheid inmiddels al wel aangepast.


Laat je merktrouwheid los!

Ben jij één van die mensen die altijd hetzelfde merk koopt? En dan het liefst ook nog een A-merk? En is dat een bewuste keuze, of is dat uit gemak zo gegroeid? Veel A-merken rekenen op die merkvastheid van hun klanten. En die weten dat als ze hun marges wat opschroeven, de klant dat toch wel betaald. Fijn voor hun, want het bedrijf maakt meer winst, maar een beetje vervelend voor jouw portemonnee. Mijn tip is altijd om verschillende merken te gebruiken. Gewoon zodat je weet hoe elk merk smaakt. Als er meerdere merken goed bevallen, dan kan je ook makkelijker aanbiedingen gaan inslaan en hoef je niet te wachten tot dat ene merk weer eens in de aanbieding is. Huismerken doen tegenwoordig in kwaliteit ook al niet meer onder voor de A-merken, maar zijn wel een heel stuk goedkoper.

 

Kijk eens wat je kan vervangen voor tweedehands

Een winterjas voor je kind? Nieuwe jeans? Speelgoed? Heel veel dingen zijn tweedehands nog heel netjes te krijgen. En het scheelt echt gigantisch in je portemonnee. Ik koop voor ons gezin al jaren tweedehands kleding. Dan heb ik weer een nette winterjas voor mijn zoon van 10 voor €8,- inclusief verzendkosten. Of 2 jurken voor mijn dochter voor €6,-. Het heeft wel even geduurd voordat ik hier een goed systeem in had. Wat ik nu namelijk doe, is vaste merken kopen. Ik weet welk merk voor mijn kinderen goed werkt en welke maat ze daar nu van hebben. Datzelfde geldt voor mijn kleding en die van mijn man. Op het moment dat er dan iets nodig is, bijvoorbeeld nieuwe jeans voor mijn man, ga ik zoeken op Vinted. Ik selecteer het merk, de maat en de staat (Heel goed, of Nieuw zonder prijskaartje). Als je op die manier zoekt, heb je echt heel vaak beet. Nog een beetje onderhandelen en klaar. Zo heb ik afgelopen week nog een surf-shirt voor mijn man gekocht, voor €4,58 inclusief verzending. Hij is nog als nieuw. Dat ding is nieuw in de winkel bijna €50,-, dus tel uit je winst!  

 

Ban de wegwerpproducten uit je huis

Dit is een tip die vooral op de lange termijn geld oplevert. Want alle wegwerpproducten die jij in huis hebt, zijn eigenlijk weggegooid geld. En voor de meeste hiervan zijn prima herbruikbare producten. Wat dus eigenlijk betekent, dat je elke keer afval koopt. Denk er maar eens over na: je koopt iets, dat gebruik je één keer en daarna gooi je het weg. Dat betekent dat je tijd, geld en moeite hebt gestoken in iets wat je welgeteld één keer gaat gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan wattenschijfjes. Er zijn ontzettend veel stoffen make-up pads op de markt, die je gebruikt, wast en weer hergebruikt. Je verzamelt ze gewoon in een wasnetje, gooit ze bij je andere was als het netje vol is en na wassen en drogen, gebruik je ze weer opnieuw. Hetzelfde geldt voor menstruatieproducten. Tegenwoordig is er eigenlijk geen reden meer om die in de wegwerpvariant te gebruiken. Er zijn menstruatiecups, menstruatie-ondergoed, wasbaar maandverband, wasbare tampons, de keuze is reuze. Kijk bijvoorbeeld maar eens hier, voor een aantal van mijn persoonlijke favoriete producten.

 


Hopelijk heeft dit stuk je wat inspiratie opgeleverd, want je hoeft echt geen tientallen euro’s per maand te besparen om iets te doen aan je financiële situatie. Alle kleine beetje helpen en het mooie van die kleine acties is dat je ze heel makkelijk kan toepassen in je leven, zonder dat het al te veel moeite kost.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stap 6: Besparen op verzekeringen

Zo regelen wij de financiën

Zo hoog is onze hypotheek momenteel