Hoe hoog staat jouw verwarming?

 Het is weer herfst, en dat betekent in de meeste huishoudens dat de verwarming weer aan gaat. Maar hoe hoog zet je die? En is het wel echt nodig om de verwarming al aan te doen? In dit blog lees je hoe wij het thuis aanpakken en wat de voordelen zijn van een niet te warm huis.


'Deuren dicht!'

Wij hebben dit jaar bij ons thuis een challenge bedacht: de verwarming mocht niet aan voor 1 november. Iedereen deed heel fanatiek mee. Op den duur was er halverwege oktober een hele gure middag, met buiten een koude wind, toen ik in mezelf iets mompelde over dat de verwarming nu maar even aan moest. Waarop mijn zoon van 10 zei 'Nee, mama, wij kunnen dit! Pak maar een trui.' Dus dat heb ik gedaan en inderdaad konden we toen prima zonder verwarming. De hele maand oktober 2023 hebben we op 3 momenten even de verwarming aan gedaan. Om het weer even iets warmer te maken in de kamer, zodat het weer 17,5 graad was. Gelukkig hebben we grote ramen op het zuiden, dus als de zon schijnt, trekt de temperatuur wel weer op. En de meest gehoorde zin in ons huishouden de afgelopen maand was 'deur dicht!!'. We hebben zelfs een straf afgesproken op het open laten staan van de deuren: als je dat doet, krijg je een streepje en aan het einde van de winter kost het iedereen 10 cent per verzameld streepje. Dat klinkt heel streng, maar het helpt wel, en we gaan het verzamelde geld op de vakantierekening zetten, zodat we er allemaal wat aan hebben. 


Wennen

Het is bij ons in huis nu meestal rond de 16 à 17 graden. Soms iets lager, soms iets hoger. We hebben van die oversized hoodies aangeschaft via Vinted, zodat we warm blijven, en we hebben thuis altijd warme sokken aan in de winter. In het begin was dit ook wel echt nodig, maar we merken dat als het al een tijdje 17 graden is in huis, dat je lichaam daaraan went. Inmiddels worden de hoodies nog maar nauwelijks gebruikt en voelt 17 graden eigenlijk heel behaaglijk aan. Wetenschappelijk onderzoek zegt ook dat het ongeveer 7 tot 10 dagen duurt voordat je gewend bent aan een lage temperatuur. En dat merken we inderdaad echt. In het begin kropen we soms rillend onder een dekentje, maar na een week of 2 gebeurt dat eigenlijk nooit meer. 


Voordelen

Het koud hebben, is natuurlijk wel iets wat een beetje controversieel is. Als kinderen hebben we geleerd dat als je geen jas aan doet buiten, dat je ziek wordt. Maar als je nu op zoek gaat naar het wetenschappelijke onderzoek naar de effecten van kou op een lichaam, zegt die heel wat anders dan je moeder en oma vroeger. Want kou is goed voor je. Voor je immuunsysteem, voor je vetverbranding en voor je algehele gesteldheid. 

Je immuunsysteem wordt door kou geactiveerd: er worden meer witte bloedcellen aangemaakt, die je beschermen tegen ziektes. Ook is heeft kou positieve effecten op je hart en bloedvaten. Dit komt onder andere door het bruine vet in je lichaam. Al heel lang is bekend dat baby's en ook veel dieren bruin vet hebben, maar in 2009 heeft onderzoek uitgewezen dat ook volwassenen zogenaamd bruin vet in hun lichaam kunnen hebben. Dat is gezond vet, dat werkt als een kacheltje in je lichaam. Als dit bruine vet geactiveerd wordt, werkt dat positief voor je lichaam. Meer bruin vet in je lichaam zorgt voor minder hart- en vaatziekten, doordat het slecht cholesterol tegenwerkt. Daarnaast zorgt bruin vet ervoor dat er calorieën worden verbrand om warmte te genereren. Kort door de bocht gezegd is bruin vet gemaakt om calorieën te verbranden, terwijl wit vet is gemaakt om calorieën op te slaan. 

Lekker onder een dekentje

Laat je dus vooral niet tegenhouden door het idee dat kou slecht voor je is. Draai die thermostaat gewoon wat lager. Als als je het echt lastig vind, doe het dan in stapjes met ga elke maand een graadje omlaag. 

Er is wel een grens aan wat gezond is. Zodra een huis structureel onder de 15 graden komt, heb je kans op een vochtig huis, helemaal als dit huis ook nog slecht geventileerd is. Ventilatie is altijd belangrijk, dus zorg voor roostertjes of zet af en toe een raampje open. 



Goed voor de planeet en voor jezelf    

De verwarming lager zetten, is dus niet alleen goed voor je portemonnee en voor de planeet, maar ook voor je lichaam. Een temperatuur van 17 of 18 graden zorgt er al voor dat het grote voordelen heeft voor je gezondheid. Dat lijkt voor sommige mensen misschien heel koud, maar ik beloof dat je er echt aan went. Het is eigenlijk ook heel gek dat we tegenwoordig niet meer zonder verwarming zouden kunnen, want tot halverwege de 20e eeuw was er nog niet eens centrale verwarming. Sindsdien is ons lichaam ontzettend verwend geraakt en daardoor kunnen heel veel gezonde mechanismen die je lichaam kan opstarten door kou, nu niet meer opgestart worden. Dus als je, om welke reden dan ook, graag wat minder wil gaan stoken, zal je lichaam daar aan moeten gaan wennen. En je omgeving zal waarschijnlijk een aantal niet-onderbouwde, ouderwetse ideeën daarover hebben. Maar nu weet je dat, als je mensen hoort zeggen dat je ziek wordt door kou, je kan zeggen 'nee, je wordt juist ziek als je het niet koud hebt'. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zo regelen wij de financiën

Stap 6: Besparen op verzekeringen

Zo hoog is onze hypotheek momenteel